UKRAJINCI NADMUDRILI RUSE: Oslobodili dio teritorija i vidno napreduju

Napredak na bojištu kada je riječ o višemjesečnom taktičkom nadmudrivanju na istoku Europe u proteklim danima ide na ruku Ukrajincima.

Izvor: Media servis

Njihova je vojska u posljednjim danima oslobodila značaj dio teritorija na sjeveroistoku zemlje u Harkivskoj oblasti, uključujući Balakliju, znatan dio Krupjanska i Izjum – ključni grad koji je ruska vojska napustila zbog neodrživosti pozicije.

Ukrajina je tako oslobodila više od 2000 okupiranih kilometara, a to bi trebalo olakšati daljne akcije poput obrane Slovjanska.

Ova pomno planirana akcija na teritoriju sjeveroistoka uspješna jer su Ukrajinci tjednima najavljivali ofenzivu kod Hersona, gdje su čak i organizirali nekoliko manjih napada što je prisililo Ruse da tamo pregrupiraju svoje trupe, a onda je napad i veliko oslobađanje teritorija nastupilo na drugom kraju zemlje.

Predsjednik Volodimir Zelenski na obljetnicu rata sinoć se obratio građanima te pohvalio svoje trupe.

“Danas je 200 dana našeg otpora. Naša borba. Rat našeg naroda. Za slobodu, za neovisnost, za pravo biti. U ovih 200 dana postigli smo puno, ali ono najvažnije, a samim time i najteže, tek je pred nama.

A ovo obraćanje želim posvetiti onima koji su ispred. Kojima je sada najteže, jer rade ono najvažnije. Sve su to branitelji Ukrajine. Svi oni koji su hrabro stajali 200 dana, zbog čega Ukrajina stoji.”