UKRAJINCI NA RUSKOJ GRANICI: “Predsjedniče, uspjeli smo, stigli smo!”

Zbog odluke da će se priključiti NATO savezu, Švedskoj i Finskoj zaprijetila je Rusija. Iz Ukrajine pak stižu vijesti da je vojska stigla do granice s Rusijom i oslobodila sjeveroistočni dio teritorija.

Izvor: Media servis

NATO savez uskoro bi mogao biti bogatiji za dvije članice. Nakon Finske, i Švedska je najavila da će podnijeti zahtjev za ulazak u NATO. Takav potez podržava javnost, kao i sve opozicijske stranke. Vladajući socijademokrati poručili su, međutim, da ne žele na švedskom teritoriju NATO baze ili nuklerno naoružanje. Švedska premijerka Magdalena Andersson:

“Naša 200-godišnja dugotrajna politika vojne nesvrstanosti dobro je služila Švedskoj, no pitanje je hoće li nam vojna nesvrstanost i dalje služiti, a ruska invazija na Ukrajinu nije samo ilegalna i neobranjiva, ona također narušava europski sustav sigurnosti na kojem je Švedska izgradila svoju sigurnost”, rekla je švedska premijerka.

Iako se formalni zahtjevi tek očekuju, tim dvjema sjevernoeuropskim zemljama već je stigla prijetnja Rusije. Zamjenik tamošnjeg ministra vanjskih poslova Sergej Rybakov poručio je kako će njihovo članstvo imati dalekosežne posljedice, kao i da im sigurnost neće biti ojačana ulaskom u NATO. Također je upozorio da će taj čin promijeniti globalnu situaciju. Istovremeno NATO je na Baltiku počeo sa velikim vojnim vježbama.

A u Ukrajini su 82. dana rata nastavljene borbe. U Raketnom napadu na Odesu ozlijeđeno je nekoliko civila. Guverner Oleh Sinegubov javlja kako je ukrajinska vojska izbila na granicu s Rusijom oslobađajući područja oko Harkiva.

Pojavila se i navodna snimka vojnika: “Predsjedniče, uspjeli smo, stigli smo!”

I dok analitičari smatraju da je Rusija odustala od okruživanja ukrajinskih snaga u Donbasu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje:

“Spremamo se na nove pokušaje napada Rusije na Donbas i na pokušaj intenziviranja pokreta na jugu Ukrajine. Okupatori ne žele priznati da su u slijepoj ulici i da je njihova takozvana ‘specijalna operacija’ bankrotirala.”

Mađari su poručili kako će prihvatiti embargo na rusku naftu samo pod uvjetom da dobiju garanciju da zbog toga neće biti pogođena njihova energetska sigurnost. Šef europske diplomacije Josep Borrell:

“Razgovarat ćemo o tome i napravit ćemo najbolje što možemo kako bismo deblokirali situaciju. Ne mogu obećati da će se to dogoditi, no razumijemo situaciju nekih članica. Svi ćemo se potruditi da uspijemo predstaviti ujedinjenu frontu protiv Rusije.”

Rat u Ukrajini, kao i šesti paket sankcija Rusiji ponovno je danas tema u Bruxellesu.