UKRAJINA TRAŽI JOŠ ORUŽJA: Priprema se i za kandidaturu za EU

Stanje u Ukrajini i nakon više od 100 dana rata vrlo je teško. Žestoke borbe na istoku traju, naročito u gradu Severodonjecku.

Izvor: Media servis

Ukrajinci su u nedostatku naoružanja. U isto vrijeme, traju intenzivne pripreme za kandidaturu za članstvo Ukrajine u EU te europski čelnici najavljuju posjet Ukrajini.

Borbe za Severodonjeck ne prestaju. Stanje je teško i u Lysychansku. Rusi pokušavaju zauzeti čitavu regiju Lugansk na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Zelenski zahvalan braniteljima govori o stanju na ratištu.

“Ukrajinske trupe postupno oslobađaju regiju Herson. Mjesto Tavriiske je dodano na listu vraćenih teritorija naše države. Uspjehe bilježimo i u regiji Zaporižja. Teške ulične bitke nastavljaju se u Severodonjecku. Ponosan sam na naše branitelje koji uspjevaju zaustaviti napredak neprijatelja već nekoliko tjedana i drže našu obranu snažnom.”

Rusi su u svojim napadima pogodili dvije tvornice u Ukrajini. Granatiranje kemijske tvornice Azot u Sjeverodonjecku izazvalo je veliki požar nakon curenja tona nafte. U tvornici se navodno sklonilo stotine civila, a guverner Sergij Hajdaj rekao je da Rusi kontroliraju veći dio grada, ali je situacija “pod kontrolom”. Ukrajinci upozoravaju i na nedostatak naoružanja te čekaju i traže nove zalihe iz partnerskih zemalja sa zapada.

Kijev je drugi put od početka rata posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Istaknula je kako će Europa biti “rame uz rame” s Ukrajinom u procesu obnove zemlje. Uz potporu i na njihovom europskom putu rekla je kako će se krajem idućeg tjedna znati hoće li Ukrajina dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Tomu se nadaju u Ukrajini.

“U ovom maratonu zajedno smo s Europskom unijom – u istom timu i taj tim mora pobijediti. Siguran sam da ćemo uskoro primiti odgovor o statusu kandidata za EU. Uvjeren sam da ta odluka može ojačati ne samo našu državu, već i čitavu europsku uniju.”

Kijev planiraju posjetiti još neki čelnici. Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Mario Draghi namjeravaju doći u Ukrajinu prije summita zemalja G7, 26. i 28. lipnja, javlja njemački list Bild.