UKRAJINA POD SIRENAMA: Priprema se posjet Bidena – Rusi će “osvetiti” potopljeni brod

Ukrajinski gradovi od Kijeva, Hersona do Harkiva probudili su se uz sirene za zračnu opasnost. Dok Rusija ne posustaje od invazije na susjednu zemlju, ruski ponos – ratni brod Moskva je na dnu Crnog mora, za što zasluge preuzimaju Ukrajinci, dok Rusi tvrde da je došlo do eksplozije streljiva.

Izvor: Media servis

Čelnik Ukrajine i dalje udara po europskim zemljama koje kupuju rusku naftu, a prvi čovjek SAD-a izrazio je spremnost posjetiti zemlju pod ruskom invazijom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jučer je svom narodu zahvalio na 50 dana otpora ruskoj agresiji.

”Ovih 50 dana naše obrane je uspjeh, uspjeh milijuna Ukrajinaca, uspjeh svih oni koji su donijeli najvažniju odluku u životu 24. veljače – da se bore. Uspjeh onih koji su pokazali da ruski brodovi mogu biti samo na dnu”.

A jedan od najvažnijih ruskih ratnih brodova – Moskva je na dnu Crnog mora. Rusija krivi požar uzrokovan eksplozijom streljiva, a Ukrajinci tvrde da su oni pogodili brod projektilima. Gubitak glavnog broda ruske Crnomorske flote udarac je ruskom agresoru. Tajnik Pentagona John Kirby:

‘Brod je bio dugačak oko 186 metara, imao je gotovo 500 članova posade i  u osnovi je dizajniran za protuzračnu obranu, to je ono za što je ovaj brod dizajniran za razliku od naših krstarica. Imat će utjecaja na njihove kratkoročne sposobnosti zasigurno, ali hoće li dugoročno utjecati na njihove mornaričke sposobnosti, trenutno nije jasno”.

Dok se razglaba tko je kriv ili zaslužan za potonuće i razmatra šteta za Rusiju, prvi čovjek SAD-a Joe Biden izrazio je spremnost da posjeti Ukrajinu, objavila je Bijela kuća. Biden je rekao da američka administracija trenutno donosi odluku o mogućem putovanju visokih predstavnika američkih vlasti u Ukrajinu.

Zemlja koja se 51 dan bori za svoju slobodu, doživljava najteže napade od početka rata. Kako navode tamošnji mediji, Rusi u poslali simboličnu poruku njihovu predsjedniku Zelenskom tako što su napali njegov rodni Grad – Krivi Rog.

Raketirali su i posljednju ukrajinsku rafineriju u Ivano-Frankivsku, koja je do sada bila pošteđena.

Žestoka borba vodi se i dalje za Mariupolj, a Rusi se okreću raketiranju i željezničkih čvorišta kako bi spriječili priljev zapadnog oružja u Ukrajinu. Zelenski i dalje apelira na zapadne zemlje da im pod hitno pošalju još oružja.

U intervjuu za BBC jučer je rekao da europske zemlje koje i dalje kupuju rusku naftu “zarađuju novac na krvi drugih ljudi”. Posebno je istaknuo Njemačku i Mađarsku prozvavši ih za blokiranje napora da se uvede embargo na ruske energente.

“Ne razumijemo kako netko može zarađivati novac na krvi. Nažalost, to je ono što neke zemlje rade. Europske zemlje. Želim biti iskren. Primjerice, naftni embargo je jedan od ključnih problema za koji znamo da je blokiran od strane Njemačke i Mađarske. Moramo razgovarati s tim zemljama i vidjeti kako je moguće da unutar Europske unije postoje različiti stavovi po tom pitanju.”

Dodajmo i da je ukrajinski parlament jučer usvojio rezoluciju kojom je djelovanje ruske vojske na teritoriju svoje zemlje kvalificirao kao genocid. Parlament je pozvao sve vladine i nevladine organizacije da slijede isti primjer, kao i međunarodne institucije i vlade država diljem svijeta.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na Twitteru se ruga s potonućem Moskve, ključnog ruskog broda Crnomorske flote.

“Zapovjedni ruski ratni brod je dobra lokacija za ronjenje. Sad imamo još jednu lokaciju za ronjenje u Crnom moru. Definitivno ću posjetiti olupinu kad pobijedimo u ratu. BTW, već imam 300 zarona”, napisao je Reznikov.