UKIDANJE COVID POTVRDA: Most predao potpise za referendumsku inicijativu

Hrvatska i dalje ima lošu epidemiološku sliku. Jučer smo imali 7095 slučajeva zaraze koronavirusom, a bitku s COVID-om izgubilo je još 36 osoba. Na bolničkom je liječenju 1860 pacijenata, a na respiratoru je 201 pacijent.

Izvor: Media servis

A MOST-ovci danas predaju Saboru prikupljene potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju obaveznih COVID potvrda, ali i da 2/3 saborska većina ima glavnu riječ oko epidemioloških mjera umjesto Stožera. Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić nam je u Intervjuu tjedna Media servisa prije nekoliko dana otkrila što i kako dalje s tom inicijativom.

“Najvažnije je da se COVID potvrde ukinu i to što prije jer od početka nisu imale nikakve epidemiološke učinkovitosti. Kad god se one ukinu i što se prije ukinu mi ćemo biti sretni, a mi smo za to da se ukinu odmah. Međutim naravno da čovjek ne može primjetiti da je to doista zanimljiva koincidencija da će vjerojatno nekako baš prije samog referenduma, ovisi koliko će oni uopće razduljivati s vlastitim pregledavanja potpisa, doći do toga da se one ipak ukinu‘‘.

Ako se provjerom potpisa utvrdi da imaju dovoljno za referendum, a Stožer ipak ukine COVID potvrde, odgovorila je što će biti s njihovom inicijativom.

“Nastavljamo s oba pitanja. Bitno je da se COVID potvrde ukinu, a pozdravljamo i ako se ukinu prije referenduma. Što se tiče ustavotvorne promjene, a to je da Sabor u trenutku pandemije odlučuje dvotrećinskom većinom, svakako treba izgurati do kraja, zato što ne znamo kakva nas budućnost očekuje‘‘.

MOST-ovci su predali Saboru prikupljenih 400-tonjak tisuća potpisa za raspisivanjem referenduma o ukidanju obaveznih COVID potvrda i da 2/3 većina u Saboru bude nadležna za epidemiološke mjere.

Slijedi pravna procedura i provjera potpisa. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

“Stava sam da će Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav uputiti plenarnoj sjednici zahtjev da se od Ustavnog suda traži stav, mišljenje o tome jesu li pitanja u skladu s Ustavom. Osobno sam to na sastanku i kazao, da ćemo ovoga puta svakako inzistirati da budu prisutni promatrači”.