UKIDA SE POPULARNA MJERA: Roditelj odgojitelj postaje uskoro povijest

Mjera roditelj odgojitelj koja postoji u Zagrebu, uskoro će najvjerojatnije biti prošlost.

Na javno savjetovanje šalje se prijedlog Grada Zagreba o trajnom ukidanje mjere roditelj odgojitelj.

O tom će se prijedlogu 9. prosinca glasati i u Gradskoj skupštini.

Trenutačno je mjera privremeno obustavljena, a kao glavni razlog potpunog ukidanja navode se visok troškovi koje grad izdvaja za tu mjeru te mali ili dvojbeni demografski učinak.

Do sada se za nju dalo 1,8 milijardi kuna za što se moglo izgraditi 27 vrtića.

Grad Zagreb je svaki mjesec koštala 44 milijuna kuna, dok iznos koji se daje za prehranu djece u vrtićima iznosi 45 milijuna kuna.

Korisnici mjere roditelja-odgojitelja godišnje dobivali su svake godine i povrat poreza od oko 20.000 kuna.

Zahvaljujući ovim izmjenama u sustavu mjera roditelja odgajatelja, ostvarit će se uštede od 300 milijuna kuna u proračunu grada za 2022. godinu.

S 30. travnjem iduće godine bez ove potpore ostat će 2720 roditelja koji tada idu na burzu rada ili moraju naći posao, javlja RTL.

Prema evidenciji isplata za 2020. godinu svakom pojedinom korisniku isplaćivao se bruto iznos od 6.806,15 kuna mjesečno. Prosječna dob korisnika je 35 godina.

Neće se zaprimati nove prijave za potporu, a one koje već teku, mjera će trajati do sedme djetetove godine, a ne više do 15. godine.

Za djecu koja sad imaju sedam godina, mjera će vrijediti do 30. travnja iduće godine. Svima koji imaju mlađu djecu i dalje će biti korisnici mjere, ali će primati tisuću kuna neto.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!