UJEDINJENA OPORBA: Predložili odluku o osnivanju istražnog povjerenstva

Oporba se ujedinila. U Saboru je predstavljen oporbeni prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi se bavilo, već standardnom, pojavom ometanja neovisnih istraga. Okidač je bila afera JANAF.

Izvor: Media servis

Povjerenstvo će se baviti utjecajem političkih tijela na opstruiranje istraga, slabostima zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcija i propustima u sigurnosnom i pravosudnom sustavu koji rezultiraju odavanjem klasificiranih podataka, rekao je SDP-ovac Arsen Bauk.

“U petak sam osobno odnio prijedlog odluke do Kluba HDZ-a i ostavio i jedan primjerak. Tako da se i oni mogu pridružiti ako žele. Nadam se da ćemo u jednom razumnom roku raspravljati o tome u Saboru i donijeti odluku o osnivanju povjerenstva.”

Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! imao je poruku za Andreja Plenkovića i vladajuću većinu. “Bez zastupnika vladajuće većine ne može se osnovati istražno pvjerenstvo. Međutim, ukoliko premijer Plenković nema što skrivati nevidim niti jedan razlog zašto zastupnici vladajuće većine ne bi digli ruku za osnivanje istražnog povjerenstva”.

Bez obzira na ideološke razlike uspjeli smo se dogovoriti i ujediniti, istaknuo je Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta. Osvrnuo se i na klub Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici.

“To da se ministri, predsjednik države, poslovni ljudi, menadžeri iz najvećih hrvatskih tvrtki, nalaze na takvom mjestu i dogovaraju hrpe novca koje se nose u torbama, i potreban je brojčanik za brojenje novca, govori o tome da je Hrvatska postala zemlja dubokog kriminala”.

U priču oko istražnog povjerenstva uključen je i MOST. Nikola Grmoja: “Ovo povjerenstvo neće se moći baviti konkretnim slučajem, ali će se moći istražiti na koji način izvršna vlast, institucije ove države, utječu na istrage.”

Komentiraj