UJEDINJENA OPORBA HDZ-U: Čoban je časno zanimanje za razliku od vašeg parazitiranja

sabor, okupacija

Nakon jučerašnjeg incidenta u Saboru kad su oporbeni zastupnici tijelima zagradili pristup govornici, danas su, kako kažu, prvi put ujedinjeni održali konferenciju za novinare predstavnici SDP-a, Živog zida, Most-a i HSS-a.

Piše: Jurica Gašpar (Media servis)

Jučerašnju akciju napravili su u znak prosvjeda zbog odluke predsjedavajućeg Željka Reinera da na dnevni red iznenada stavi raspravu o Zakonu o poljoprivredi. Zastupnik Most-a, Nikola Grmoja.

“Jučer nije bio samo problem što ministra Tolušića nema. Problem je bio da se mimo najave jedna točka dnevnog reda pokušala ugurati na dnevni red, a da ljudi uopće ne znaju, naši poljoprivrednici koji čekaju taj zakon da će se o tome raspravljati u popodnevnim satima jer je tako u tom trenutku odlučio potpredsjednik Sabora Reiner i HDZ-ovci.”

SDP-ov zastupnik, Saša Đujić kaže da svakog dana svjedočimo napadima na hrvatske institucije od strane HDZ-a. Nakon napada na pravobraniteljicu i Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa, sad je ova stranka udarila na temelj demokracije u zemlji, a to je Hrvatski Sabor, tvrdi Đujić.

“Kada svemu tome pridodamo i prijetnje koje smo jučer čuli od zastupnika Culeja da će doći s tisuću momaka i ‘rastrat nas‘, iako ne mogu definirati tu riječ, ali ‘rastrat nas‘, onda cijela ta zemlja u zemlji podsjeća na nešto viđeno u hrvatskoj povijesti. Svi ste čuli za Šestosječanjsku, odnosno Januarsku diktaturu, a nakon ovoga HDZ u Hrvatskoj pokušava uvesti Decembarsku diktaturu.”

Ovo što se jučer dogodilo je presedan i konačno zajednički nastup oporbe, a bit će ih i još rekao je Željko Lenart iz HSS-a. Reineru nije prvi put da se koristi saborskom stražom u borbi prema oporbenim zastupnicima, rekao je Lenart.

“Jutros sam slušao izjavu čelnika HDZ-a koji kaže kako je oporba upotrijebila silu. Ovo nije nikakva sila, već sloga koja je jedina da se suprostavimo ovom teroru i da oni mogu raditi što god hoće.”

Četiri najveće oporbene stranke jučer su pružile otpor. Važno je da je otpor bio pasivan i tijelima smo zagradili govornicu. Naše stranke zajedno podržava više od 40 posto hrvatskog biračkog tijela, što je značajno više od HDZ-a sa svojim koalicijskim partnerima, rekao je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac i time poslao vladajućima ozbiljnu poruku.

“HDZ-ovci su se poslužili ne samo proceduralnim nasiljem, nego i verbalnim nasiljem, otvorenim prijetnjama i uvredama. Ovo nije prvi put. Podsjećam da su zastupnike nazivali panjevima i budalama i da je bilo nasrtanje na zastupnike. Jučer su govorili zastupnicima da su čobani. Gospodo iz HDZ-a, čoban je časno zanimanje za razliku od vašeg parazitiranja u Hrvatskom saboru gdje služite interesnim skupinama koje rade protiv Hrvatskog naroda.”

Komentiraj