UHIĆENJE DESNIČARSKIH TERORISTA: Neki se spremali za akciju – hrvatski maloljetnici imaju 14 i 16 godina!

U međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma u nekoliko europskih zemalja uhićeno je više osoba. Jedna od tih zemalja je Hrvatska,

MUP je objavio da su i kod nas uhićene dvije osobe. Znamo da je riječ o dvojici maloljetnika. Kako neslužbeno doznajemo jedan ima 16, a drugi tek 14 godina, a uhićeni su na području središnje Hrvatske, jugoistočno od Zagreba, javio je središnji Dnevnik HTV-a.

Ono što je najopasnije – policija je izvjestila da su se praćenjem njihovih aktivnosti, pojavili pokazatelji da bi neki od njih uskoro krenuli u jednu konkretnu akciju. Policija nije otkrila gdje je ona trebala biti. Što im je bio cilj i gdje se nalazi i koja je tu uloga hrvatskih maloljetnika – policija zasad zbog njihove dobi ne otkriva, dodaje.

Eurojust i Europol podržali nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhićeno je petero osumnjičenika i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama, priopćeno je iz MUP-a uz napomenu da su kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj obuhvaćene dvije maloljetne osobe.

Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja se za terorističke aktivnosti koristi online platformom, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača.

Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali vlastiti manifest i da imaju pristup oružju. Unatoč tomu što su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju, stoji u priopćenju.

Slučaj je otvorio Eurojust u srpnju 2023. na zahtjev belgijskih tijela. Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža podršku još od srpnja 2023. te je okupio istražitelje iz cijele Europe. Intenzivno su se razmjenjivale informacije – u sklopu ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka. Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola, a Europolovi stručnjaci upućeni su u Belgiju, Italiju, Litvu i Hrvatsku.