UHIĆEN ZLOSTAVLJAČ KONJA: Mlatio ga i to snimao – Prijatelji životinja traže oštre kazne

Udruga Prijatelji životinja prijavila je Državnom inspektoratu slučaj surovog zlostavljanja konja u naselju Orlovac kod Karlovca.

U prijavi su naveli identitet počinitelja i dokaze koji ukazuju da je zlostavljač i ranije zlostavljao konja te se time hvalio na društvenim mrežama. Upravo zbog toga, traže žurni inspekcijski nadzor. “Potrebno je žurnim mjerama osigurati veterinarsku pomoć zlostavljanom konju i njegovo smještanje u prikladne uvjete. Nužno je, zbog karakteristika ličnosti zlostavljača i dokaza da se redovito iživljava na konjima, oduzeti mu sve konje i krave te izreći i zabranu nabavljanja i držanja novih životinja kako bi se spriječili slični prekršaji”, kažu iz udruge.

“Životinje su u kontinuitetu izložene zlostavljanju, što ukazuje da snimka batinanja konja nije izuzetak, već pravilo”, rekli su i dodali kako se treba utvrditi je li zlostavljač korisnik potpora Ministarstva poljoprivrede kako bi mu se iste ukinule, a da mu se u slučaju budućih zahtjeva ne odobre.

“Brutalno i eksplicitno zlostavljanje, koje je još i prenošeno na društvenim mrežama i time dobilo i svjedoke i sukrivce kojima je to bilo smiješno, kazneno je djelo za koje je propisana kazna zatvora do godinu dana. Smatramo da su kazne za ovakva zlodjela premale i ne odvraćaju počinitelje od ponavljanja zlostavljanja životinja”, ističe Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Kaže da je nedopustivo što Kazneni zakon predviđa znatno strože kaznene sankcije, i to maksimalno pet godina zatvora, ako počinitelj ošteti neživu stvar nego kad ubije ili okrutno muči živo biće. Stoga su Ministarstvu pravosuđa i uprave poslali prijedloge izmjena zakona kojima, između ostaloga, traže povisivanje kazne zatvora za zlostavljanje životinja do tri godine, odnosno do pet godina ako su životinji prouzročene teške tjelesne ozljede, teško narušavanje zdravlja ili smrt.

“Iznova upozoravamo da su znanstvena istraživanja u psihologiji i kriminologiji potvrdila da je nasilno ponašanje prema životinjama indikator opasne psihopatologije i prvi znak patološkog nasilja koje dovodi do ljudskih žrtava. Zato nije dovoljna samo društvena osuda ovakvih monstruoznih postupanja prema životinjama, već bi policija svaku dojavu o zlostavljanju životinja trebala shvatiti jako ozbiljno kako bi se počinitelji sankcionirali”, zaključuje Klopotan Kačavenda.

Podsjetimo, javnost je dospjela snimka na kojoj se vidi kako se muškarac iživljavala na konju mlateći ga dugačkom letvom.

Danas je muškarac uhićen a konj odveden na sigurno.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!