UGROŽENA RADNA MJESTA: Glazbenici zovu na uzbunu – 15 tisuća ljudi želi raditi

U Hrvatskoj su jučer zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom. Najveći porast je u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje se zaraza povezuje s nekoliko svadbi, a Stožer civilne zaštite razmatra pooštravanje mjere o okupljanjima do 100 ljudi.

Izvor: Media servis

Glazbenici, pak, najavljuju slanje otvorenog pisma premijeru Andreju Plenkoviću zbog teške situacije u toj industriji.

U Istarskoj županiji evidentirano je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Dvije osobe su preminule, a jedna od njih bila je korisnica Doma za starije i nemoćne u Umagu. Među novooboljelima nema stranih državljana, izvijestio je županijski stožer. Vukovarsko-srijemska županija danas ima pet novooboljelih. Tijekom vikenda je taj broj bio veći od 80 pa je županijski stožer predložio da se svadbe, uz koje se veže većina zaraženih, idućih 30 dana održavaju samo u krugu najuže obitelji.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, najavio je da će razmotriti taj zahtjev te da postoji mogućnost pooštravanja mjere o okupljanjima do 100 ljudi. Glazbenici, pak, najavljuju slanje otvorenog pisma premijeru Andreju Plenkoviću.

Predsjednik Udruge glazbenih menadžera i organizatora, Darko Tuček, za MS kaže kako je ugroženo 15.000 radnih mjesta.

“Želimo jasne kriterije po kojima će naša industrija moći minimalno funkcionirati, uz poštivanje epidemioloških mjera. Po sadašnjim kriterijima ništa nije zabranjeno, ništa nije dozvoljeno, već je sve nejasno preporučeno. Smatramo da zabrane nisu dobar put. Treba kontrolirati neodgovorne pojedince, a ne zabranjivati kompletan rad.”

Aljoša Šerić iz grupe Pavel smatra da kriteriji moraju biti ujednačeni za sve.

“Vikend u Zagrebu, neki klubovi su krcati… Tamo sigurno ima više od 100 ljudi. Po meni se na nacionalnoj razini trebaju utvrditi točna pravila pod kojima se mogu ili ne mogu održavati koncerti. Ovako se zapravo može raditi, a zapravo se ne može raditi, a čim se ‘može raditi‘ automatski se gube poticaji.”

Glazbenici su najavili i mogućnost prosvjeda, ako im se ne omoguće uvjeti za rad.