UEFA NAGRADILA DINAMO: Modri će “bogatstvo” podijeliti drugim HNL klubovima

Slavlje Dinamovaca nakon ulaska u Ligu prvaka (Foto: GNK Dinamo)
Slavlje Dinamovaca nakon ulaska u Ligu prvaka (Foto: GNK Dinamo)

Zahvaljujući plasmanu GNK Dinamo u skupine Lige prvaka u sezoni 2015/16., UEFA je nagradila modri klub s iznosom od 3.526.823 Eura koje će modri klub podijeliti svim klubovima koji se natječu u MAXtv Prvoj ligi.

Cijelu je situaciju na konferenciji za medije pojasnio glavni direktor kluba Tomislav Svetina: – Krivo mi je što naša krovna organizacija, kao niti hrvatski klubovi, nije prepoznala činjenicu da će zbog prošlogodišnjeg ulaska Dinama u Ligu prvaka svaki naš prvoligaški klub će dobiti tri milijuna kuna. S obzirom na to da se budžet Lige prvaka povećao, za očekivati je da će ta sredstva iduće godine biti i veća.

Direktor Svetina pokušao je približiti javnosti što uspjesi Dinama znače za cjelokupni hrvatski nogomet: – Ponukani smo napisima u medijima, kao i vapajima pojedinih nogometnih klubova koji su u teškoj situaciji i mislim da ovakve stvari promiču našoj javnosti. Negdje se čak provlači teza je li uopće Liga prvaka potrebna – rekao je direktor pa nastavio: – Dinamo je svojim ulaskom i nastupima u Europi zadnjih par godina doveo hrvatski nogomet do toga da smo vrlo blizu mogućnosti da imamo dva kluba u natjecanju za najprestižnije europsko natjecanje. Isto tako, Dinamo je doveo do toga da svaki naš klub ove godine dobije po tri milijuna kuna, a ta će sredstva biti veća iduće godine jer smo i ove sezone u Ligi prvaka.

Za što hrvatski klubovi trebaju iskoristiti dobiveni novac? – Našim ulaskom u Ligu prvaka i našim angažmanom i hrvatski nogomet ide naprijed. Tri milijuna kuna dobit će svaki klub za unaprijeđenje njihovih nogometnih škola. UEFA zahtijeva da se taj novac ulaže u mlade i da se razvija nogomet – rekao je Svetina pa nastavio o tome kako se kontroliraju uložena sredstva: – Postoji licenciranje za domaće natjecanje unutar Hrvatskog nogometnog saveza, kao i za klubove koji igraju europska natjecanja. Moraju se zadovoljiti kriteriji vezani za nogometne škole i razvoj igrača gdje se može vidjeti kako se ta sredstva troše.

Direktor Svetina pozvao je lokalne samouprave da i one pokušaju pomoći manjim klubovima: – Pozivam jedinice lokalne samouprave da sa svoje strane naprave maksimalno sve i da pomognu hrvatski nogomet. Koliko god neki loše pišu i govore o našem nogometu, hrvatski je nogomet najbolji izvozni proizvod Hrvatske u zadnjih 25 godina. Treba gledati samo brojke – naveo je direktor modrog kluba pa dodao o tome kako dodatno popraviti stanje: – S dobrim rezultatima i pozitivnim okruženjem svima je bolje i svi se trebamo dobro osjećati. Nije Dinamo ovo ”donio”, već je svojom igrom, radom, angažmanom i politikom omogućio da taj novac svi klubovi zarade, ali i da ga ulože u mlade. Ako će se poraditi i na izgradnji infrastukture, marketingu i ostalome, sigurno da sve skupa ima smisla.

Činjenica na papiru svakako je ta da modri klub rezultatima u europi pomaže manje klubove, i to sve klubove koji su natječu u prvoj ligi: – Dinamo zadnjih par godina sudjeluje u Europi, samo od toga dobili smo dva milijuna Eura koje su podijelili hrvatski klubovi. Dinamo ne stoji samo iza jednog kluba jer se novac raspoređuje i pomažemo svim klubovima – naglasio je Svetina predstavnicima medija pa za kraj sažeo tri glavne stvari: – Tri su stvari bitne… zadnjih godina 14 milijuna kuna slilo se u hrvatske klubove sudjelovanjem Dinama u europskim natjecanjima, sudjelovanjem u europskim Dinamovim pobjedama nacionalni je koeficijent narastao i sudjelovanjem prošle godine u Ligi prvaka svaki je klub dobio tri milijuna kuna.

Najbolji hrvatski klub tako svojim rezultatima i uspjesima u europskim natjecanjima konstantno popravlja nacionalni koeficijent kako bi i drugi naši predstavnici imali bolji status na ždrijebu, ali i donosi izravnu financijsku korist jednom od najvažnijih dijelova svakog hrvatskog kluba – nogometnoj školi.

Raspodjela od 2011/2012 –Hrvatska dobila: 702.630 €
Podijeljeno na 11 klubova HNL-a: 63.875,45 € po klubu.

Raspodjela od 2012/2013 –Hrvatska dobila: 715.000 €
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 79.444,44 € po klubu.

Raspodjela od 2013/2014 – Hrvatska dobila: 450.858 €
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 50.095,33 € po klubu.

Raspodjela od 2014/2015 – Hrvatska dobila: 299.121 € (Dinamo nije igrao play-off CL)
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 33.235,67 € po klubu.

Raspodjela od 2015/2016 – Hrvatska će dobiti: 3.526.823 € (Dinamo JE igrao grupu CL)
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 391.869,22 € po klubu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!