UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA: Neopravdano se zaokružuju cijene kave, kruha i cigareta

Otkako je Hrvatska ušla u eurozonu građani su se počeli žaliti na neopravdana poskupljenja prvenstveno u trgovačkim lancima.

Izvor: Media servis

Predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević za Media servis je otkrila da se njima najviše žale na poskupljenja kave, kruha i cigareta.

“Kava je poskupila za 2 kune. Uglavnom bijeli kruh koji je prije koštao sedam kuna, sada je zaokružen na euro, što znači da je to sada 7,53 kune i poskupljenje od 53 lipe. I cigarete su isto zaokruživane pa koje su prije bile 29 kuna sada su 3,90 eura što je isto poskupljenje od 30-40 lipa”.

Dodaje da je normalno da se zaokruži cijena za cent ili dva, ali ne za kunu, dvije.

“To je očiti prekršaj i mislim da inspekcija treba krenuti i sve to kontrolirati i kažnjavati one koji su to tako napravili da tp bude pouka i drugima da im to ne pada na pamet. U prosjeku je hrana poskupila 20 posto prošle godine. Trčimo stalno maraton za cijenama i nikako to da stignemo jer cijene stalno stalno rastu”.

Dodala je da su primjerice u Sloveniji prilikom ulaska u eurozonu cijene rasle 15 posto, a primanja 30 posto.

“Radi se o neopravdanom povećanju cijena. Ne znam što je te trgovce sprječavalo da jednostavno tu cijenu od sedam kuna za kruh pretvore u euro koliko je s dvije decimale i da ljudi toliko plaćaju. Imamo 270 tisuća umirovljenika s mirovinama od 1.800 kuna i manje. Njima su 53 lipe za kruh svaki dan previše plaćati. Mislim da treba ići sa strogim kaznama jer nedopustivo je da cijene tako rastu. Naše cijene su na razini 98,4 posto prosjeka Europske unije, a primanja, plaće i mirovine su na razini 40 posto”.