UDRUGA TRGOVINE: Šokirani smo prijetnjama ministra Davora Filipovića

Na današnje izjave ministra gospodarstva Davora Filipovića reagirala je HUP Udruga trgovine.

“Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200 tisuća radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom”, priopćili su, a ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbo da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

HUP Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli naš sektor bude stigmatiziran i pozivamo nadležne da prozove i kazni pojedince ako je negdje bilo prekršaja.

Kao što je poznato u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20%.

Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5% na dijelu proizvoda koji čine cca 10% ukupne prodaje.

Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi zajednički se borili s rastućom inflacijom.

Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama, dapače većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače.