UDRUGA RODA: Na prosvjed dolazimo još bjesnije, glasnije i brojnije

Udruga Roda uputila je izvanredno priopćenje nakon izjave ministra zdravstva Vilija Beroša kako je Mireli Čavajdi komisija odobrila prekid trudnoće zbog čega su poručile da na prosvjed dolaze još bjesnije, glasnije i brojnije.

Priopćenje Udruge Roda prenosimo u nastavku.

“Poštovane i poštovani,

nakon obraćanja ministra Beroša javnosti na izvanrednoj konferenciji na kojoj je priopćio da je Mireli Čavajda komisija odobrila prekid trudnoće, poručujemo da na prosvjed dolazimo JOŠ BJESNIJE! JOŠ GLASNIJE! I JOŠ BROJNIJE! Institucionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila je dno koje je javnozdravstveni sustav dotaknuo kada je u pitanju zdravlje žena. U strahu od osude međunarodnih stručnih društava, institucija i sudova ministar Beroš i tim „eminentnih stručnjaka“ nastavljaju sa zlostavljanjem trudnice.

Ova odluka je pljuska svim onim ženama koje su zdravstveni radnici u Hrvatskoj godinama obmanjivali i protuzakonito im uskraćivali zdravstvenu skrb na koju kako danas saznajemo imaju potpuno pravo. Zato pozivamo sve građane i građanke da u četvrtak, 12. svibnja 2022 u 18 sati u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli još glasnije viču: DOSTA! Obmanjivanja žena! DOSTA! Mučenja žena! DOSTA! Laži i manipulacija!

Na konferenciji za medije koja je održana ispred Sabora Republike Hrvatske nazočili su Branka Mrzić Jagatić (RODA- Roditelji u akciji), Lana Bobić (Platforma za reproduktivnu pravdu) te Ivan Blažević (Zaklada SOLIDARNA)” stoji u priopćenju Udruge.