UDRUGA POMAK: Pozivamo župana Stričaka da podnese ostavku

Udruga za promicanje dobrog upravljanja i rada Pomak, na čijem je čelu poznata zviždačica Adrijana Cvrtila, oglasila se priopćenjem u svezi novih detalja koji su u obliku snimke isplivali u javnost vezano za incident u kojem je sudjelovao HDZ-ov varaždinski župan Anđelko Stričak.

Ovo je njihovo priopćenje:

Ponukani nedavnim incidentom varaždinskog župana Anđelka Stričaka koji je u ranim jutarnjim satima sudjelovao u remećenju javnog reda i mira zbog čega je protiv njega podnesena i prekršajna prijava, obraćamo se javnosti s ciljem da upozorimo na još jedan slučaj neprimjerenog ponašanja moćnika i nejednakosti pred zakonom.

Jedno od načela rada Udruge POMAK rad je za opće dobro, a jedan od ciljeva našeg rada promicanje je dobrog upravljanja s osobitim naglaskom na borbu protiv korupcije i zaštite ljudskih prava.

Na konferenciji za medije župan Stričak osvrnuo se na događaj te izjavio da je on žrtva, da je bio napadnut, a da je njegov jedini krimen što je službenim osobama odbio dati osobnu iskaznicu.

Postoje osnovane sumnje da njegovo viđenje događaja ne odgovara stvarnom stanju.

Kao prvo, sami mediji priopćili su da je policijsko izvješće objavljeno neuobičajeno kasno. Umjesto u jutarnjim satima,kako je to uobičajeno, mediji su ga dobili tek poslijepodne, ali incident u izvješću nije opisan. Na upit medija odgovor od policije nije dobiven. Bitno je napomenuti da je župan Stričak i sam bio policijski službenik, dakle, dolazi iz tih redova.

Kao drugo, u javnosti se cijeli taj događaj opisuje drugačije i nepovoljnije za župana. Govori se da je župan bio u alkoholiziranom stanju, da se neprimjereno ponašao i da se sve pokušalo zataškati.

Radi se o osobi od iznimnog povjerenja samog premijera Plenkovića, članu Predsjedništva HDZ-a. Osobi koja je, kao saborski zastupnik, obavljala važne dužnosti poput potpredsjednika Odbora za obranu, člana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije za suzbijanja korupcije. Sudjelovao je i u radu komisije kod kupnje borbenih zrakoplova.

Bez ikakve sumnje profil takve osobe trebao bi biti besprijekoran, što otvara i dodatna pitanja. Kako je moguće da takva osoba, čest gost crnih kronika, prođe sigurnosne provjere?

Pozivamo župana da izvijesti javnost je li točno da je bio pod utjecajem alkohola i da se neprimjereno ponašao prema gostima lokala? Pozivamo ga da podnese ostavku na mjesto župana, jer javne ličnosti trebaju pružati primjer i pozitivno utjecati na zajednicu.

Pozivamo Sindikat Policije da izvijesti javnost o kakvom se vrijeđanju službene osobe radi, da stane iza svog kolege.

Pozivamo sve one koji imaju ikakva saznanja da ih javno iznesu. To im nalaže građanska dužnost, jer jedino tako možemo graditi bolje i pravednije društvo.

I na kraju, pozivamo medije da zbog interesa javnosti, zbog istine, jer oni to mogu, ne dozvole da još jedan slučaj zlouporabe položaja, utjecaja i moći padne u zaborav i prođe nekažnjeno. Da još jedan slučaj pozivanja na branitelje opravdava nasilje i neprimjereno ponašanje.

„Šutljive javnosti ne boji se niti jedna vlast. Ljudi kao da ne razumiju da se imaju pravo buniti kada stvari nisu dobre“ – Ankica Lepej

Slika preuzeta sa portala Varaždinski.net.hr