UDRUGA FRANAK VRHOVNOM SUDU: Hoćete li služiti pravdi ili lopovima?

Zbog druge odgode sjednice Građanskog odjela Vrhovnog suda o kreditima u ‘švicarcima’ u nekoliko dana, oko 55 tisuća obitelji koje su konvertirale kredite iz franka u euro ne znaju hoće li dobiti obeštećenje.

Izvor: Media servis

”Konverzija nije obeštećenje”, ”Vlada je izdala građane RH”, ”Vrhovni sude čekamo te”, neki su od transparenata koje su pred Vrhovni sud uoči sutrašnje sjednice zakazane za osam sati podignuli članovi udruge Franak, predvođeni Goranom Aleksićem.

“Poručujemo s ovog mjesta sutkinjama i sucima – ili ćete biti pravnici, suci i moralni pobjednici odlučujući u korist potrošača ili ćete odlučujući u korist banaka biti sve suprotno tome. Morate izabrati hoćete li služiti pravu, pravdi i opljačkanim građanima ili ćete služiti bankama, lopovima. Na vama je sutra da odlučite o tome”.

Aleksić je podsjetio da je Radovan Dobronić prije izbora na čelo Vrhovnog suda izrekao stav da su CHF ugovori ugovoreni s nepoštenom valutom i nepoštenom kamatnom stopom ništetni u cijelosti, no tim stavom se ne moraju voditi ostali suci pri donošenju odluke. Jedna od aktivistica koja i sama traži obeštećenje:

“Nemojte biti Grinč i našim obiteljima ukrasti i ovaj Božić, 10. u nizu. Pokažite da se možete oduprijeti pritisku moćnih banaka i njihovih lobista i suditi po pravu i pravi. Donesite odluku koja će konačno razriješiti 55.000 obitelji okova koji su nam prevarom stegnuti oko vrata. Osvijetlite obraz cijelog pravosuđa i vratite nam život”.

Ako odluka Vrhovnog suda bude u korist oštećenih potrošača, procjenjuje se da bi im 90-ak posto banaka u zemlji u ime obeštećenja trebalo isplatiti ukupno oko 20 i 25 milijardi kuna.
“Čekamo da sutra Vrhovni sud donese svoju odluku i da konačno oslobodi potrošače tereta tečaja franka i tereta porasta kamatne stope jer konverzijom to nije riješeno”.