UDRUGA FRANAK: Pozivamo Vrhovni sud da donese odluku o pravu na obeštećenje

Ustavni sud odbacio je dvije ustavne tužbe banaka, što je potvrda da su redovni sudovi i Vrhovni sud pravilno odlučili kada su potvrdili da potrošači imaju pravo utvrđivati ništetnost temeljnih ugovora nakon provedene konverzije 2016. godine, kažu u udruzi Franak.

Tim dvama rješenjima Ustavnog suda, ističu u Udruzi, ispunjene su i zadnje pretpostavke kako bi Vrhovni sud napokon mogao odlučiti imaju li potrošači s konvertiranim kreditima, osim na utvrđenje ništetnosti, i pravo na obeštećenje, ako ono konverzijom nije postignuto.

– Ništetnost nikada ne prestaje, ništetnost se ne može konvalidirati naknadno, i na ništetnost se svatko ima pravo pozivati vječno. Vječno!! Znači nema te nagodbe, nema tog aneksa ugovora koji bi uklonio ništetnost koja je nasala na početku ugovornog odnosa. Međutim unatoč svemu tome što je jasno, Vrhovni sud nije odlučio o pravima potrošača, poručio je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

– Apeliramo na suce is sutkinje Građanskog odjela Vrhovnog suda da se napokon sastanu i donesu potrebne odluke, odluke utemeljene na pravu i praksi suda EU-a po pitanju konvertiranih kredita i po pitanju ništetnosti cijelih ugovora, kako bi desetci tisuća građana i njihovih obitelji napokon dočekali pravdu u Republici Hrvatskoj i kako bi napokon vratili svoje nezakonito naplaćene novce, rekla je voditeljica ureda udruge Franak Sandra Žiga.