UDRUGA FRANAK: Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora

Pozivamo predsjednika Hrvatskog sabora da hitno uvrsti u tjedni dnevni red Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske radi postupanja Vlade Republike Hrvatske vezanih uz potporu bankama koju je Vlada Republike Hrvatske dala u postupku pred sudom EU po predmetu c-567/20 te radi sporazuma Vlade Republike Hrvatske i banaka na temelju kojeg su OTP, RBA, PBZ, ZABA, ERSTE I SBERBANK odustale od tužbe protiv Republike Hrvatske!

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

u proceduru je 14. travnja 2023. upućena predmetna Interpelacija kojom 21 zastupnica i zastupnik traže raspravu o radu Vlade RH vezano za sporni iskaz Vlade RH poslan Sudu EU po predmetu C-567/20 te vezano za tajnu nagodbu Vlade RH s bankama koja je uslijedila nakon toga spornog iskaza.

Vlada RH je na 212. sjednici održanoj 27. travnja 2023. predložila Hrvatskom saboru odbijanje Interpelacije.

Podsjetimo, Vlada RH je u travnju 2021. poslala Sudu EU očitovanje po hrvatskom predmetu C-567/20, i u tom očitovanju je, ukratko, izrekla sljedeće notorne neistine:

1. Da su potrošači bili svjesni buduće ništetnosti valutne klauzule CHF u svojim kreditima, i unatoč tomu potpisali su prihvat konverzije kredita s CHF valutnom klauzulom u kredite s euro valutnom klauzulom.

2. Da su se potrošači tim prihvatom konverzija odrekli svojih potraživanja na temelju ništetnih odredaba iz temeljnih ugovora.

Nakon toga, u srpnju 2021. Vlada RH postigla je tajnu nagodbu s bankama koje su se na temelju te nagodbe odrekle arbitraže u Washingtonu zbog provedenih 55.000 zakonskih konverzija iz 2015./2016.

Interpelacija se u svojoj biti bavi tim događanjima, i potrebno je u vezi s tim događanjima provesti raspravu u Hrvatskom saboru, da bi se utvrdilo je li Vlada RH pogodovala bankama neutemeljenim iskazom na Sudu EU, kako bi na temelju toga banke odustale od arbitraže. Naglašavamo, da je već prije Sud EU utvrdio da su takve arbitraže suprotne pravu EU, i stoga neprovedive, pa se pitamo zašto je Vlada uopće morala banke „moliti na koljenima“ da se odreknu arbitraža koje su u Uniji neprovedive.

Vlada RH brani se bez argumenata, tvrdeći bez ikakvih dokaza da su tvrdnje iz optužaba Udruge Franak, kao i tvrdnje iz Interpelacije neosnovane.

Mi ćemo još jednom podsjetiti:

1. Potrošači nisu znali, niti je itko mogao znati 2015. godine da će gotovo tri godine nakon prihvaćenih konverzija u lipnju 2018. pravomoćno biti utvrđena ništetnost valutne klauzule u kolektivnom slučaju franak.

2. Potrošači se konverzijom nisu odrekli svojih budućih potraživanja, niti informirano, niti neinformirano, a samim zakonom o konverziji odricanja su bila zabranjena.

3. Europska komisija, za razliku od Vlade RH, potvrdila je tvrdnje Udruge Franak i u svojem očitovanju Sudu EU izrekla je da potrošači iz Hrvatske nakon konverzije imaju pravo na puno obeštećenje, pa čak i kada bi im se to zakonom branilo.

Zbog neargumentiranih obrazloženja Vlade RH, zbog blizine zastarnog roka za tužbe na temelju kolektivne presude iz slučaja franak, pozivamo Vas da neodgodivo i odmah uvrstite raspravu o Interpelaciji u tjedni dnevni red Hrvatskog sabora, i to najkasnije u tjednu 15. do 19. svibnja!