UDRUGA BOLNIČKI LIJEČNIKA: Osuđujemo pokušaj diskriminacije i zadiranje u privatnost liječnika

Hrvatska udruga bolničkih liječnika oštro osuđuje pokušaje diskriminacije i mogućeg protupravnog postupanja prema liječnicima i ostalim djelatnicima u zdravstvenom sustavu, priopćili su iz Udruge, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

Prvog dana povratka s godišnjih odmora hrvatske liječnike dočekao je obrazac, različit od ustanove do ustanove, kojim se procjenjuje epidemiološki rizik za zarazu SARS-CoV-2 virusom tijekom godišnjeg odmora. U pojedinim ustanovama pitanjima se zadire u privatnost djelatnika, te ih uprave obavještavaju da im neće biti isplaćena plaća ako od COVID-19 obole zbog svog „skrivljenog“ ponašanja(?!).Zbog neujednačenosti anketa, izjava i obrazaca po hrvatskim bolnicama, te nepostojeće pravne osnove, postavlja se pitanje po čijem naputku su isti izrađeni, a ako su potrebni zašto nisu jedinstveni za cijeli zdravstveni sustav. Nadalje, ovime se diskriminira zdravstvene djelatnike u odnosu na ostalu populaciju, jer se samo njih planira „kažnjavati“. Ministar zdravstva demantira da će liječnici biti zakinuti za plaću, ali ih svejedno dijeli u tri kategorije (zaraženi na poslu, van posla i bolesni).

Dakle, način zaraze s COVID-19 jedino se kategorizira kod hrvatskih liječnika!? Razvrstavanje i penaliziranje samo jedne skupine građana na temelju načina kako su se razboljeli je jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno. Misli li Ministar osnovati (još jednu) ekspertnu skupinu koja će baš kod liječnika moći utvrditi točni način zaraze? Ima li Ministar posebne metode kojima će utvrđivati njihovo ponašanje? Istovremeno se od liječnika i dalje očekuje odrađivanje desetaka tisuća protuzakonitih prekovremenih sati godišnje, bez razmišljanja da se to vrijeme, što smo predlagali već nebrojeno puta, uvrsti u radni staž ili barem napokon po zakonu plati.

Podsjećamo da je, prema hrvatskim zakonima, neisplata plaće za obavljanje posla u skladu s Ugovorom o radu, kazneno djelo i da će hrvatski liječnici, ukoliko budu kršena njihova prava, i opet biti prisiljeni ponovo se uputiti na sud. A nije potrebno ni posebno naglasiti koliko je isto uvredljivo i ponižavajuće kad se odnosi na ljude koji na svojim leđima iznose ovu epidemiju. Postavlja se pitanje jesu li liječnici „neželjena djeca“ koju država-maćeha stalno “liječi” batinom”, poručuju iz Udruge.