UDOMLJAVANJE I POSVAJANJE: Inicijativa stavili pred Vladu devet točaka

Ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović danas održava niz sastanaka s predstavnicima socijalnih radnika, psihologa i aktivista.

Izvor: Media servis

U Banskim dvorima održan je sastanak s predstavnicama inicijative Moramo vam nešto reći, Martom Divjak i Antonijom Skender. Na sastanku je bio i premijer Andrej Plenković.

Tema razgovora – udomljavanje i posvajanje. Divjak i Skender postavile su 9 točaka kroz koje bi se unaprijedio sustav, a odgovor će dobiti za tri tjedna, sve to nakon tragične smrti zlostavljane djevojčice iz Nove Gradiške. Ministar Aladrović i Antonija Skender iz Inicijative.

“Vidjeli smo kvalitetnu inicijativu za rješavanje ključnih pitanja, koja će relaksirati i posvojenje i udomljavanje.””Kao što smo u Vladu ušle bez ikakvih očekivanja, sada s ovog sastanka odlazimo sa jako puno očekivanja. I puno nade da će ovo biti prva Vlada koja će do kraja izdržati i izvršiti reformu socijalnog sustava.”

Aladrović je upitan o problemima s udomiteljstvom. Kaže da su svjesni izazova, te da novim Zakonom o udomiteljstvu žele relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj.

“Koliko je teško udomiti ili posvojiti dijete govori i dugotrajnost tog postupka. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti Zakon o udomiteljstvu.”

Marta Divjak govorila je o tih devet točaka koje su stavile pred ministra i premijera.

“Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo.”

Aladrovića su novinari pitali i o grafitu “Ubojice!” na zgradi Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. “Reforme se ne događaju linčem. Osuđujem ovaj čin”, poručio je ministar.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!