UDALJEN OZREN PROHIĆ: Optuživan za vrijeđanje i seksualno nasilje studentica

Završena je izvanredna sjednica Akademije dramske umjetnosti na kojoj je glavna tema bio prozivani profesor Ozren Prohić.

Izvor: Media servis

Podsjetimo, u javnost je izašla njegova snimka na kojoj urla na studente i vrijeđa ih, a ranije je bio suspendiran zbog optužbi za seksualno nasilje nad studenticama. Ipak, dekanu Davoru Švaiću to sve nije bilo dovoljno pa je profesora vratio na posao protiv čega su jučer ustali mnogi studenti.

Studentice su nakon današnje sjednice poručile da je izglasano nepovjerenje profesoru, da se on ispričao i da će biti udaljen od rada sa studentima. Dekan Švaić, iako je ponudio ostavku, ostaje na toj poziciji. Studentica Karla Jelić:

“Ne, nama se nije ispričao, ali je rekao da imamo njegovu podršku i da će nam pomoći planirati buduće prosvjede.”

Jučer je rečeno da su ovakve stvari danas nemoguće i da dvije godine nije bilo optužbi. Što na sve kažu studentica Jelić, i bivša studentica, sada redateljica Vida Skerk:

“I samo činjenica da nije bilo prijava, ne znači da nije bilo nedoličnog ponašanja. To samo znači da se studenti ne osjećaju dovoljno sigurno da bi nešto prijavili.”

“Sama činjenica da mi sada pričamo o snimci od prije 7 godina koja se sad riešava – govori o svemu.”

Nadaju se da će ovime probuditi svijest kod ostalih:

“Apsolutno da. To je poziv svim studentima da izađu svi i da se bore za svoja prava. Mislim da je ovo veliki vjetar u leđa.”