UBOJICA SA SVEUČILIŠTA: Planirao je krvavi napad na kampus u ruskom Permu

Osamnaestogodišnji mladić zapucao je na ruskom sveučilištu u Permu. Prije napada objavio je na društvenoj mreži Vkontakte manifest u kojemu je napisao detalje svog plana.

”Odlučio sam da će datum biti 20. rujna. Pokušavam proučiti prolaze između zgrada, njihova primjena s detaljnim planom sveučilišnog teritorija pomaže mi u tome.

(…) Mrzim sebe, ali želim povrijediti svakoga tko mi stane na put. Zvonjava je postala još jača, kao da mi je glava stisnuta. Osjećaj da je sve oko mene samo san ne prolazi. Ne vidim razlog da napišem nešto drugo. Na kraju mogu reći da nisam prvi i daleko sam od posljednjeg. Neće vas spasiti zabrana oružja, ubit će vas automobili, bombe, noževi, sve što dođe pod ruku. Takvo smeće poput mene uništit će sve oko vas”, prenosi dijelove manifesta portal Properm.ru.

Piše i o tome kako je dugo sanjao o isplaniranoj pucnjavi te da je novac za oružje skupljao još od 10. razreda. Kaže da je dozvolu za oružje dobio nakon uspješno riješenog psihološkog testa, a sveučilište je izabrao kao svoju metu jer su prije četiri godine učinili ”ozbiljnu pogrešku”, prenosi Dnevnik.hr.

U krvavom pohodu ubio je osmero ljudi, a ranio je najmanje šestero.

Počinitelj napada je ranjen prilikom uhićenja jer je pružao otpor.

Ruski mediji identificirali su napadača kao 18-godišnjeg Timura Bekmansurova.

Mladić je prije napada navodno ostavio poruku.

“Ovo što se dogodilo nije teroristički napad, barem ne iz pravnog pogleda. Nisam bio pripadnik ekstremističke organizacije, nisam bio religiozan i bio sam apolitičan.

Nitko nije znao što ću napraviti i djelovao sam samostalno”, stoji u nepotvrđenoj poruci Bekmansurova, koju je objavio lokalni portal 59.ru.

 

Komentiraj