UBOJICA I DALJE U ZATVORU: Guverner odbio uvjetni otpust zatvooreniku koji je ubio Roberta Kennedyja

Zahtjev Sirhana Sirhana, ubojice Roberta Kennedyja, za uvjetni otpust, odbio je kalifornijski guverner, iako mu je posebno povjerenstvo ljetos dalo svoje odobrenje.

Guverner Gavin Newsom smatra da je 77-godišnji zatvorenik i dalje “prijetnja javnoj sigurnosti” te da ne želi “preuzeti odgovornost u tom zločinu”, ističe se u priopćenju njegova ureda.

Podsjećamo kako je Sirhan Sirhan proglašen krivim 17. travnja 1969. za ubojstvo senatora, mlađeg brata Johna Fitzgeralda Kennedyja. Osuđen je na smrt, ali mu je 1972. kazna preinačena u doživotni zatvor zahvaljujući kratkotrajnom ukidanju smrtne kazne u Kaliforniji.

Povjerenstvo za uvjetni otpust je u kolovozu 2021. odobrilo Sirhanovo puštanje na slobodu pošto ga je petnaest puta odbilo, ali guverner se nije s tim složio.

“Sirhanovo ubojstvo senatora Kennedyja među najpoznatijim je zločinima u američkoj povijesti”, napisao je guverner Newsom u priopćenju. “Nakon desetljeća provedenih u zatvoru on još nije ispravio mane koje su ga navele na ubojstvo senatora Kennedyja. Sirhan nije dovoljno priseban da ne bi opet donio istu opasnu odluku”, dodao je.

Palestinski useljenik Sirhan Sirhan ubio je “Bobbyja” Kennedyja u hotelu Ambassador u Los Angelesu dok je vodio kampanju za kandidata demokratske stranke na predsjedničkim izborima. Pet osoba je pritom ranjeno.