UBLAŽAVANJE INFLACIJE: Vrijeme je da država nešto vrati građanima – keže Grbin

Tema inflacije već tjednima zanima građane, a vladajući su najavili donošenje mjera do kraja veljače. Cijene plina divljaju na tržištu, poduzetnici su na koljenima, a od 1. travnja taj će porast pogoditi i građanstvo.

Izvor: Media servis

Najteže će biti, naravno, pogođeni oni s najmanjim primanjima, a SDP je na današnjoj konferenciji za medije predstavio svoj način borbe s inflacijom. Predlažu inflatorni dodatak po modelu COVID dodatka, promjene indeksacija mirovina te smanjenje PDV-a na plin i struju s 25 na 5 posto kao i potpuno ukidanje trošarina za poduzetnike na energiju i plin. Šef SDP-a Peđa Grbin jasno je poručio kako država mora reagirati.

“Porast prihoda od poreza na dodanu vrijednost je u doba inflacije veći i pazite sad ironije, svi u državi žive teže, a državni proračun se puni bolje nego što se punio prije godinu dana. E pa onda je red da država nešto od toga što je dobila vrati građanima, a ne bilo kome, ne onome tko spada u privilegiranu kastu. Ne političarima, ne najbogatijima, nego onima koji svaki mjesec jedva spajaju kraj s krajem.”

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić odgovorio je na pitanje kada očekuje da će se val poskupljenja energenata smiriti, ali i poručio čija je to zadaća.

“Hoće li i dalje biti ovih velikih poremećaja na energetskom tržištu, ja vjerujem da da, i svi oni koji kažu par mjeseci idućih će se ispuhati inflacija vrlo vjerojatno imaju krivo. Bojim se da to neće biti moguće. Znači, ECB i HNB mogu utjecati i na inflaciju kroz kamate.”