UBIO JU PIJANI VOZAČ: Roditelji male Božane, unatoč silnoj boli, darovali njene organe da bi neki preživjeli

Božana Mioč

Šestogodišnja Božana Mioč u splitskoj bolnici je podlegla ozljedama zadobivenim nakon što ju je automobilom udario pijani vozač u Tomislavgradu.

A njezini roditelji Gabrijela i Josip, unatoč velikoj boli, odlučili su se na plemenit čin vrijedan svakog divljenja.

Kad su čuli strašnu vijest da je njihova Božana izgubila bitku za život, skupili su snagu i donijeli najhumaniju odluku – darovat će njezine organe i tako spasiti druge živote.

Majka Gabrijela, kaže, kako je uvijek svima govorila ako se, ne daj Bog, nešto dogodi, darivat će organe.

“Uvijek bih to napravila. U tom trenutku kao da ti Bog kaže da će tvoje dijete nastaviti živjeti u drugoj djeci i ljudima i da će oni biti spašeni. Znali smo da je prekasno za našu Božanu, da se više ništa ne može učiniti, a njezini organi bili su zdravi. Htjeli smo pomoći drugoj djeci, da njihovi roditelji nikad ne dožive najveću bol koju jedna majka i otac mogu doživjeti gubitkom djeteta, a koja nas sada razdire. I rekli smo – neka druga djeca prežive”, kaže za Dnevni avaz odvažna majka Gabrijela, koja dok govori potire silnu tugu koju nosi u sebi.

Oči suze, duša se razdire. Božana je trebala ove jeseni u prvi razred. U kući stoje nove cipelice koje su roditelj kupili svojoj princezi.

“Žao mi je što ih nije ni obula. Nikad čovjek ne bi pomislio da se njemu ovakvo nešto može dogoditi. Božana je sa svojih šest godina učinila nešto toliko veliko, što neki čovjek za cijeli život ne uspije. Kažu da su njenim organima spašena četiri života. Dva organa dali su u Njemačku, a dva u Hrvatsku”, rekla je majka Gabrijela.

Ona i suprug Josip imaju još tri djevojčice, a Gabrijela je trudna i nosi djevojčicu. Dobit će ime Božana.