UBIJAJU IH TROŠKOVI: Ugostitelji i hotelijeri traže pomoć Vlade – mnogi neće izdržati

Računi u ugostiteljstvu bili su u srpnju veći za 49 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine, a ugostitelji i hotelijeri traže pomoć Vlade.

Poručuju da će ih cijene energije, koja je i do četiri puta skuplja, zaviti u crno. Sada se troši dobit, a tvrde da će se najesen suočiti sa stvarnošću, koja možda znači i zatvaranje. Poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar voli da mu je sve tip-top. No posljednjih mjeseci sve mu je tak-tak.

“Borba. Borba na svim mogućim poljima”, kaže. Ne voli kad se uspoređuje ova godina s 2019. Ugostitelji se od korone, kaže, još nisu oporavili, a kriza je promijenila i navike gostiju.

“Rekli su mi da bi oni samo čiste njoke. Ja to nisam htio poslužit jer to ne može biti dobro”, rekao je za Dnevnik.hr.

“Pojedini ugostitelji su primorani skratiti radno vrijeme zbog nedostatka radne snage, ali i rasta cijena svih namirnica, pa i energenata”, rekao je Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreba.

Prave razmjere krize ugostitelji očekuju vidjeti tek najesen. “Bojimo se zbog inflacije i činjenice da naš novac vrijedi 25 posto manje nego prošle godine. Ne možemo biti optimistični”, rekao je Tadić.

Hoteli su puni, gostiju nikad više, ali je više i troškova koji su otišli u nebo. “Ako se ne poduzmu određene mjere, posljedice mogu biti takve da će situacija s koronom izgledati kao dječja igra”, rekao je Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Dosadašnji rast cijena hoteli neće moći nadoknaditi energetskim udarom.

“Troškovi rada rasli su 15 posto, troškovi nabavke pića, hrane i opreme između 15 i 35 posto, a troškovi energije 300 do 400 posto”, rekao je Zenzerović.

“Svi ulazni troškovi toliko su porasli da rast cijena to neće moći kompenzirati, što će nam pojesti profite”, dodao je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!