U ZAGREBU SUMMIT O STRATEGIJI EU-a: Meloni s Plenkovićem u Banskim dvorima

Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni.

Izvor: Media servis

Prvi je to službeni posjet talijanskog premijera Hrvatskoj nakon 23 godine. Sastanak je održan u jeku summita o strateškom programu Europske unije, na kojem je glavna tema proširenje EU-a. Plenković se ranije sastao i sa predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Premijer Andrej Plenković bio je domaćin na radnoj večeri na kojoj su sudjelovali presjednik Europskog vijeća Charles Michel, ali i premijeri Poljske, Slovačke, Malte i Italije.

Uoči radne večere Plenković se sastao s Michelom.

“Kao što znate Hrvatska je jedna od onih država članica koja podupire proces proširenja osobito na nama susjedne zemlje jugoistoka Europe, ali jednako tako se zalažemo i za proces proširenja i na Ukrajinu i Moldovu pa i perpsektivu Gruzije koja je dobila pozitivan signal u zadnjem izvješću Europske komisije. Dobro je da na otvoren način raspravimo realne vremenske okvire tog procesa.”

Michel je istaknuo kako je u ovakvim trenucima najvažnija suradnja. Osvrnuo se i na budućnost Europske unije.

“Sve ovo se događa u trenutku kada je proširenje vrlo visoko na ljestvici naših prioriteta. Ponovno moram reći da je proširenje ulaganje u mir i prosperitet za budućnost i moramo raspravljati o tome kako da se pripremimo za taj trenutak u kojemu će u EU biti više od 30 država članica.”