U ZAGREBU GLASNO O POBAČAJU: “Demografi odj*bite od žena”

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

“U bolnici u mom gradu nitko ne radi pobačaj. Posudila sam novac i otišla u privatnu kliniku u drugi grad. Roditelji nisu smjeli saznati. Rok od 10 tjedana opasno se bližio. Pitala sam prijateljicu za novac. I imala sam sreće jer mi je mogla posuditi.”

Ovo su stvarna svjedočanstva stvarnih žena koja nas uvode u temu ovogodišnjeg, 11. po redu, Marša solidarnosti u organizaciji Mreže antifašistkinja Hrvatske i Platforme za reproduktivna prava, stoji na njihovim Facebook stranicama.

Ove su godine okupljeni u marš solidarnosti “Glasno o pobačaju” od Trga žrtava fašizma, preko Zrinjevca, Cvjetnog trga i natrag na Trg žrtava fašizma noseći transparente na kojima je među ostalim pisalo “Demografi odj*bite od žena”, “Ni državu ni boga blizu jajnika moga”, “Stop nasilju nad rodiljama”…

Podsjetili su na činjenicu kako ustavno pravo iz 1974. omogućuje građanima da slobodno odlučuju o rađanju djece, te da se ono može ograničiti samo zbog zaštite zdravlja, a danas je sve to ugroženo. Pobačaj stoji od 2000 do 3000 kuna, pa je dostupan tek ženama s dovoljno novca. Pitaju što je s nezaposlenim ženama i onima koje primaju minimalac, koje nemaju zdravstveno…?

Upozoravajui i na moralizaciju oko tog problema, kao i na to da se oko 54 posto ginekologa poziva na prigovor savjesti, ta da to postaje  alat za manipulaciju. Kako bi do kraja 2019. trebao bi biti donesen novi zakon koji bi, kažu, mogao reproduktivna prava vratiti stepenicu natrag, neće odustati od borbe da se to ne dogodi.

 

 

 

Komentiraj