U UKRAJINI UBIJENI VOJNICI: Stižu sankcije Rusiji – hoće li hladni rat postati krvavi?

Sve je izglednije da su mirovni napori za smirivanje rusko-ukrajinske krize pali u vodu. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o priznanju dvije separatističke regije na istoku Ukrajine, izdao je i naredbu da se u te regije pošalje vojska pod izlikom održavanja mira.

Izvor: Media servis

Svjetski lideri ujedinili su se u osudi ruskog priznanja dviju regija, a iz Ukrajine stiže poruka: ”Nikakvih teritorijalnih ustupaka prema Rusiji neće biti”.

Putinovo priznanje ukrajinskih regija neovisnim državama donijelo je nove sukobe. Dva su vojnika ubijena, a 12 ih je ranjeno u granatiranju proruskih vojnika u istočnoj Ukrajini, objavile su ukrajinske vojne snage, a prenosi Reuters. Ukrajina još polaže nade u pronalazak diplomatskog rješenja ove krize, no, spremni su i za obranu svoga teritorija, kazao je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij.

“Posvećeni smo mirnom diplomatskom rješenju krizu i ići ćemo tim i samo tim putem. Mi smo na svojoj zemlji. Nikoga i ničega se ne bojimo, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati. Uvjereni smo u to. Ovo nije veljača 2014. nego veljača 2022. To je druga država s drukčijom vojskom. Cilj je isti – mir, mir u ukrajini, slava Ukrajini.”

Rusko priznanje Donjecka i Luhanska izazvalo je oštre reakcije brojnih svjetskih lidera. Američki predsjednik Joe Biden sprema sankcije Rusiji. Zabranit će sve nove investicije, trgovinu i financiranje od strane američkih državljana usmjerenih prema Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Da je taj čin povreda teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine smatra glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, dok britanski premijer Boris Johnson poručuje:

“To je jednostavno kršenje međunardonog prava. To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine, odbavcivanje sporazuma iz Minska i mračan nagovještaj onoga što dolazi.”

Ni Europa ne gleda blagonaklono na Putinov potez. “Priznanje dviju odmetnutih regija u Ukrajini očigledno je kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska. EU i njegovi partneri reagirat će jedinstvom, čvrstoćom i odlučnošću u solidarnosti s Ukrajinom”, poručila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Podrška ukrajinskom suverenitetu stigla je i iz Hrvatske. MVEP ističe da je to grubo kršenje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, dok je premijer Andrej Plenković izrazio solidarnost s ukrajinskim narodom. S hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a stigao je zahtjev Rusiji. ”Poništite odluku o priznanju, vratite se za pregovarački stol i povucite okupacijske snage”. Hoće li Rusija imati sluha ili zaista slijedi, kako neki tvrde, invazija, preostaje vidjeti.