U TUĐIM ODIJELIMA: Gradonačelnik Tomašević objasnio zašto on nije Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je na N1 televiziji, a upitan zašto je odlučio obući uniformu radnika Čistoće, Tomašević je rekao da se htio i sam uvjeriti koliko je situacija u kojima građani nepravilno odvajaju otpad, do koje su mjere kontaminirani kontejneri, koliko građani koriste plave vrećice… “Htio sam to vidjeti iz perspektive radnika Čistoće”, rekao je Tomašević.

“Kad sam rekao da nisam Bandić, nisam Bandić u smislu da skačem na svaku krizu i svako zapošljavanje u Holdingu jamčim svojim potpisom. Niste mogli zaposliti čistačicu u Holdingu bez njegovog potpisa. Ja nisam taj lik, ja ne upravljam na taj način gradom. Ukoliko dođe do krize, naravno da se kao gradonačelnik uključujem, ja sam član Skupštine Holdinga”, rekao je Tomašević za N1.

“Milan Bandić na svaku situaciju sam skače. Ne samo to, nego uči druge kako se radi. Radnici Čistoće su rekli kad sam bio s njima, kad je Bandić oblačio uniformu Čistoće da bi čistio Trg bana Jelačića, on je to radio da nauči radnike kako se šmrkom čiste ulice. Ja sam obukao uniformu da naučim, da vidim s kojim se problemima radnici Čistoće susreću”, rekao je Tomašević.

Govorio je i o kaznama

Ide se s individualnim kaznama, ovaj mjesec će ići kazne ljudima za vrećice za komunalni otpad koji nije u ZG vrećicama i tu se vidi da nije plaćana usluga odvoza otpada, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je rekao da je u Dubravi, primjerice, zabilježeno da 30 posto ljudi ne koristi službene ZG vrećice.

“Dio usluge se plaća kroz fiksnu cijenu, ona je jednaka za sve. Dio je varijabilni, da bi se navelo ljude da odvajaju. Fiksna cijena u Zagrebu je 45 kuna. U Velikoj Gorici 60 i nešto, u Zaprešiću 60 i nešto… Te cijene odvoza otpada u Zagrebu je nekoliko puta jeftinije nego u drugim gradovima”, rekao je Tomašević.

ZG vrećice se, kaže, sve više i više kupuju

“Stalno smo gledali kako da individualiziramo kazne. Nijedna kolektivna kazna u Zagrebu nije naplaćena”, rekao je gradonačelnik.

“Kad smo najavljivali model, govorilo se da će biti 10 posto građana koji žele kupovati vrećice. U startu ih je bilo 60-70 posto. To kazuje da građani žele promjene. Sve više i više se koriste vrećice, sve više i više dolazi do odvajanja”, rekao je Tomašević.

Koliko će usluge poskupjeti?

Upitan koliko će koštati izmjene kolektivnog ugovora u Zagrebačkom holdingu, Tomašević je rekao da su najavili da će 2022. godina biti godina financijske stabilizacije.

“Završili smo 2021. godinu s deficitom od 3 milijuna kuna. Holding je te godine imao gotovo 800 milijuna kuna gubitaka. Nisu još gotovi izvještaji za 2022. godinu, ali vjerujem da ćemo izaći onako kako smo planirali što se tiče proračuna, a Holding će godinu prvi put završiti s pozitivnom nulom. To smo uspjeli, a da nije nijedna usluga poskupjela”, rekao je Tomašević.

“Mi smo išli puno težim putem. Išli smo spašavati Holding tako da smo smanjivali troškove. Očito radimo ono što treba, a to su prepoznale i financijske institucije i rejting agencije”, rekao je Tomašević.

S koalicijskim je partnerima o svemu razgovarao, ali nije želio otkriti kolika će točno povećanja biti dok s partnerima ne dogovori sve.

Upitan što neće poskupjeti, Tomašević je rekao da ne želi špekulirati niti komentirati.