U SVIJETU SVE TEŽE: Više od 17,5 milijuna aktivnih slučajeva koronavirusa

U svijetu je trenutno aktivno više od 17 i pol milijuna slučajeva zaraze koronavirusom od čega je nešto više od 105 tisuća osoba u kritičnom zdravstvenom stanju.

Izvor: Medoa servis

Nešto manje od milijun aktivnih slučajeva ima Europa u kojoj zemlje iščekuju skoro cjepivo kako bi smanjile brojke novozaraženih i rasteretile bolničke sustave.

Gotovo 400 000 preminulih s dijagnozom COVIDA-19 od početka epidemije bilježe europske zemlje. Ususret blagdanskim danima, brojne zemlje uvode ili razmišljaju o popuštanju dijela strogih epidemioloških mjera. Trgovačke centre otvaraju Belgijci, ali restorani, kafići i barovi ostaju zatvoreni.

Većina drugih ograničenja ostaje na snazi i u vrijeme Božića i vjerojatno će potrajati najmanje do sredine siječnja.Isto je i sa Francuskom, iako je predsjednik Emmanuel Macron ranije rekao da bi zatvaranje, koje je u cijeloj zemlji uvedeno 30. listopada, moglo biti ukinuto 15. prosinca, ali samo ako dotad broj dnevno novozaraženih padne na 5000. Irska je najavila postupno ublažavanje kako bi se omogućilo otvaranje nekih tvrtki i okupljanje obitelji uoči Božića

Talijanska je vlada od nedjelje djelomično ukinula restrikcije sjevernim pokrajinama Lombardiji i Pijemontu te u Kalabriji na jugu zemlje, izmijenivši razinu upozorenja s crvene na narančastu.

Odgovori