U STRAHU OD OVRHA: Više od 300 tisuća građana čeka što će biti kad istekne moratorij – evo i odgovora

Više od 300 tisuća ovršenih građana u Hrvatskoj je u strahu što će se dogoditi kada istekne moratorij na ovrhe koji istječe 18. listopada. Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić pokušava ih umiriti.

“Mi ćemo voditi računa da ovrhe od 18. listopada ne idu sve na naplatu u isto vrijeme. Jedan je dio ovrha koji ide preko javnih bilježnika, drugi je dio koji ide preko Fine. Dakle, to preko Fine je u nadležnosti Ministarstva financija, ovo što je s javnim bilježnicima to će ići vjerovatno u nekoliko faza”, osigurava, pa ponavlja:

“Dakle, neće ići sve odmah. Mi sada vodimo razgovore, oni će biti za nekoliko dana gotovi. Dakle, postojat će faze od 18. listopada kada će koja odluka i na koji način ići u ovrhu. Tu je moguće da se to vrijeme odgoditi i do 1. siječnja 2021. Nešto će ići u fazama. Dakle, nema bojazni da ćemo dopustiti cunami odluka, sve odjednom”, kaže vrijednu informaciju za više od 300.000 ovršenih, prenosi N1.

“Prema našim trenutnim procjenama, u Ministarstvu pravosuđa, negdje oko 174.000 ovrha je kod javnih bilježnika, a oko 170.000 ovrha se odnosi na one ovrhe koje idu putem Fine. Tako da je naša procjena da ih ima između tristo do 350.000, s time da ove javnobilježničke ovrhe – oko toga vodimo razgovore i pregovore kako će se one rješavati nakon 18. listopada kada istječe moratorij na zakone koji smo donijeli zbog sprječavanja pandemije koronavirusa”, kazao je Salapić.

Komentiraj