U SABORU TEŠKE RIJEČI: Nakon svega Plenković nije skupio 101 ruku – nema obuke ukrajinskih vojnika

Plenković nije skupio 101 ruku, Sabor protiv obuke ukrajinskih vojnika! HDZ nije uspio prikupiti dvotrećinsku većinu (101) glas, Sabor je protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj!

Glasalo je ukupno 107 zastupnika zastupnika, odluku je podržalo 97 njih, a protiv je bilo 10 zastupnika.

A prije toga u aboru je bilo pravo “ratno” stanje.

Većina saborskih klubova je prije glasanja zatražila stanku od 10 minuta.

Suverenisti su tražili stanku od deset minuta. “Hrvatska nije Njemačka ni Poljska, ne trebamo se petljati tamo gdje nam nije mjesto. Pao je dron… Mi nismo sebe u stanju braniti, a kamoli nekoga obučavati”, rekao je Marijan Pavliček.

Pozvao je oporbu da ne budu “Plenkovićevi žetončići”.

Dalija Orešković traži stanku u ime kluba. “Ovo nije način donošenja odluke ovakve težine i posljedica. Od prvog dana pozivamo na zaštitu integriteta zastupnika i države. Još nije kasno da vlada pokuša razgovarati s predsjednikom i ispoštovati njegove ovlasti. Ako on to odbije, tada ćemo opet odlučivati, ali na način koji dolikuje državi Europske unije”, rekla je Orešković.

HSS i RF će glasati protiv, rekao je Željko Lenart i dodao da je većina građana protiv ove odluke.

Stanku je zatražio i Nino Raspudić u ime Mosta. “Naši ministri su se u Bruxellesu junačili neovlašteno. Onda se Plenković našao u situaciji da mora silovati Ustav Republike Hrvatske. Članak 7. je kristalno jasan. Stavak 9. uopće ne spominje Sabor ni u kakvom kontekstu. Ovo je kršenje Ustava. Ovo nije smjelo doći u Sabor”, istaknuo je Raspudić.

“Pridružite se slavlju u Moskvi na kojem će biti Putin, Dodik i vjerojatno Vučić’, odgovorio im je Hrvoje Zekanović.

“Klečat ću na kuruzi što sam doprinio da ovakav čovjek nepošten i nemoralan sjedi tu, ruglo za čovječanstvo!”, odgovorio mu je Željko Sačić.

Stanku je zatražio i HSLS-ov Dario Hrebak. Prilikom obrazlaganja zahtjeva za stankom pale su teške riječi, a najviše su se “počastili” Hrvoje Zekanović i Marijan Pavliček.

“Zakačili” su se i Mostov Miro Bulj i HDZ-ov Ante Bačić.

Ante Bačić kazao je Miri Bulju da je “Milanovićev pasić”. “Lajte kako vas on navije. Vau, vau pasić, samo laj za Milanovića. Laj!”, kazao mu je. Nikola Grmoja uključio se i kazao da je žalosno da se jedan zastupnik tako obraća drugome, koji mu može biti otac. “Ovo je ispod svake razine, možete se sramiti”, rekao je Grmoja. Uključio se Gordan Jandroković i kazao kako ne misli da je između Bačića i Bulja tolika razlika u godinama. “Vrlo rano bi onda to morao Bulj operirat, ali dobro”, rekao je Jandroković, a u sabornici se čuo smijeh.

U ime Kluba HDZ-a stanku je zatražio i Branko Bačić. “Dok mi ovdje raspravljamo, oči Ukrajinaca su uperene u ovaj Sabor”, rekao je.

Ivan Penava predlaže da se Ukrajini pošalje humanitarna pomoć. “Moramo biti svjesni da nas gledaju ljudi u kontejnerima, oni koji su otišli iz države, oni koji su na minimalcu”, rekao je.

Obuka vojnika bi izložila Hrvatsku ruskoj vojsci, rekao je. “Ovako su govorili oni koji su nas odgovarali od obrane naše države. Ne mogu vjerovati da to govorite vi iz Vukovara”, odgovorio mu je Gordan Jandroković. “Ja ću sebi dati za ovo opomenu, ali moramo sam to reći.”

Predsjedavajući Jandroković dijelio je opomene šakom i kapom.