U SABORU OKO OCJENE PREDSJEDNICE: Od “ona je predmet poruge”, pa do “faktor je stabilnosti”

kolinda grabar kitarović

Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović tema su u Saboru. Predsjednik HNS-ovog kluba Goran Beus Richenbergh ocijenio ih je nagativnim, HSS-ov Krešo Beljak mijenjao bi sustav, dok HDZ-ov Branko Bačić predsjednicu naziva faktorom stabilnosti.

Izvješće: Mila Moralić

U HNS-u ocjenjuju da je predsjednica imala dobar start, počela je obilaziti Hrvatsku i mjesta gdje prije nje nitko nije išao, kazao je Beus Richenbergh, no dalje se ništa nije dogodilo i postala je, kaže, predmet poruge.

“Građani ne poštuju ono što ona radi, čitav je niz primjera od miješanja u unutarnje političke teme gdje se ponašala diletanski do vanjskopolitičkih i regionalnih pitanja. U svakom slučaju kad se sve zbroji, vrlo negativna ocjena”, poručio je HNS-ovac.

HDZ-ov Branko Bačić rekao je da je predsjednica iznimno uspješno odradila dvije godine i da se pokazala kao faktor stabilnosti.

“Vrlo je dobro odradila i ispunila svoje ustavne ovlasti. U protekle dvije godine održala su se dva kruga parlamentarnih izbora i mislim da je, pogotovo na onim redovnim izborima 2015. godina pokazala da je faktor stabilnosti”.

HSS-ov Krešo Beljak mijenjao bi izborni sustav jer ovo, kaže, nije dobro. Potroši se previše novaca, a predsjednik nema nikakve ingerencije.

“Nema ni pozitivno ni negativno, kad nemate ingerencije, možete govoriti što hoćete. Činjenica je da su brojni gafovi obilježili njezin mandat poput ovog Washingtona, posjeta koji to nije bio da… Predložit ćemo, dat ćemo inicijativu da se predsjednik ubuduće bira u Saboru”, poručuje Beljak.

Komentiraj