U SABORU O UGOSTITELJIMA: Čak je 15.900 zahtjeva – hoće li se “privremeni” moći legalizirati u tri godine?!

U Saboru se raspravljalo o Prijedlogu izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojima se omogućava njezino daljnje obavljanje u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u objektima za koja su izdana privremena rješenja do 31. prosinca 2024.

Izvor: Media servis

Izdana privremena rješenja o legalizaciji vrijede do kraja ove godine, a kako će proces ozakonjenja trajati izvjesno vrijeme potrebno ih je produljiti, rekao je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

“Naša obaveza i od najvećeg interesa gospodarstva RH i od najvećeg interesa Ministarstva turizma i sporta je da ugostiteljski objekti koji imaju privremenu dozvolu za rad da rade, da privređuju, da zapošljavaju, da stvaraju dodanu vrijednost, da doprinose hrvatskom BDP-u i da imamo objekte koji pružaju usluge turistima. Iz domene Ministarstva turizma i sporta napravit ćemo sve da oni I dalje mogu obavljati tu djelatnost do trenutka dok se ti njihovi predmeti ne riješe.”

Hoće li tri godine biti dovoljno, pita Romana Nikolić iz Kluba zastupnika socijaldemokrata.

“S obzirom da se unatrag 8 godina nije riješilo pitanje nelegalnih objekata, smatrate li da će se u 3 godine uspjeti legalizirati 15 900 zahtjeva za koja su izdana privremena rješenja.”

Da je to stavljanje problema pod tepih smatra Miroslav Škoro iz Kluba Hrvatskih suverenista.

“Isto tako mi se čini da ste vi nama došli reći dvije stvari. Prvo, da glomazna državna administracija ne može riješiti ono što poduzetnici traže pa tražite još jednu odgodu da bi gurnuli to pod tepih i onda će neka sljedeća Vlada nakon toga morati to odlučiti. Konačno i riješiti.”

Odgovorio mu je Glavina. “Dok se ta privremena rješenje ne riješe, moramo omogućiti da ti ljudi rade. Za kraj da kažem – ne planiramo mi ostaviti to drugoj vladi, ova vlada će to riješiti.”

Ni ova rasprava o ugostiteljstvu nije prošla bez spominjanja koronavirusa, a u kontekstu priprema za novu turističku sezonu.

“Mi smo trenutno na mapi ECDC-a crvene boje i moramo napraviti sve što možemo napraviti kao građani da popravimo tu sliku jer to će nam jako bitno biti za vrijeme naše turističke sezone, odnosno, za vrijeme prodaje aranžmana I prezentiranja na tržištu.”

Ugostitelji su u korona krizi podnijeli najveći teret, kaže SDP-ov Branko Grčić.

“Stav nas u SDP-u je jasan – cijepljenje je jedini način da se trajno obračunamo s pandemijom.To je važno za ovu temu.”