U SABORU O PRAVOSUĐU: Građani nemaju povjerenja u sramotni sustav

Nakon tjedan dana stanke, zastupnici su se vratili u saborske klupe i radni tjedan započeli raspravom o izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću i Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću.

Izvor: Media servis

Na početku današnje saborske sjednice državni tajnik Juro Martinović predstavio je izmjene i dopune zakona koje predviđaju, kako kaže, veću objektivnost i transparentnost prilikom imenovanja ili premještanja dužnosnika. Kritiku na račun pravosudnog sustava državnom je tajniku uputila saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

“Ministar Malenica i vi, njegovi pomagači, već treću godinu vodite resor pravosuđa koji se raspada. DORH tek nakon pet godina od početka afere Agrokor podiže optužnicu protiv Todorića i njegovih pomagača, a kao što znamo u roku tri godine treba biti donesena pravomoćna presuda.”

Državni tajnik Martinović odgovorio je kako je potrebno štititi pravni poredak, kao i ljudska prava osoba protiv kojih se postupci vode. Prašinu u Saboru je digla i odluka o nesankcioniranju dužnosnika protiv kojih se vode postupci s predviđenom kaznom do 5 godina zatvora. Željko Sačić pitao je državnog tajnika koji je zatim odgovorio.

“Koja je to političko pravna podloga, koja je generalno preventivna intencija da ste digli razinu zadržavanja državnih odvjetnika i sudaca na dužnosti bez obzira što je priotiv njih pokrenut postupak za kazneno djelo od 5 godina ili teži?””Kod vođenja kaznenih postupaka je specifična situacija u odnosu na vrstu kaznenog djela za koje se osoba sumnjiči. Svi volimo pozivati presumpciju nevinosti kad nam odgovara. U ovoj situaciji, i te ljude štiti presumpcija nevinosti.”

Iz kluba zastupnika Mosta kažu kako je sramotno da pravosudni sustav reformira Zdravko Mamić. Isto spominje i Vesna Nađ iz kluba Socijaldemokrata.

“Prije osam dana imamo press konferenciju iz Mostara odbjeglog osuđenika Zdravka Mamića koji se vulgarno, nimalo biranim riječima obrušio na pravosuđe u Hrvatskoj, uključujući Ustavni sud, Vrhovni sud, sud u Osijeku i Državno sudbeno vijeće. Kako je moguće da nam se odbjegli osuđenici nude kao reformatori hrvatskog pravosuđa koji ukazuju na korupciju u tom sustavu?”

Percepcija rada pravosuđa se strmoglavila, ističe u ime Kluba SDP-a Mišel Jakšić.

“Nikad se nismo pomaknuli iz dna tablice EU kad raspravljamo o percepciji, povjerenju građana ove zemlje u pravosudni sustav.”

Koliko stabilnim smatraju pravosudni sustav u Klubu zastupnika Centra i Glasa, govori Dalia Orešković:

“Državno sudbeno vijeće i Državnoodvjetničko vijeće s obzirom na svoje ovlasti, ulogu, zadaće, onu osnovnu ulogu regrutiranja pravosudnih dužnosnika, kontrolu nad njihovim radom, a onda i praćenje njihovog izlaska iz sustava, ima poseban značaj. To bi trebala biti kičma pravosudnog sustava. Ovako ustrojeno Državno sudbeno vijeće i Državnoodvjetničko vijeće nije takva kičma već je obična špagica kojom s ovakvim izmjenama i dopunama izvršna vlast dirigira.”

Sjednica je tako obilježena brojnim kritikama pravosuđa i isticanjem nepovjerenja građana u sustav. Saborski zastupnici pitaju se hoće li ove izmjene zakona doprinijeti promjenama po tom pitanju.