U POVODU SMRTI SKANSIJA: Oglasili se Plenković i Jandroković – evo što kažu

Povodom smrti legendarnog košarkaša i izbornika Petra Skansija, oglasilki su se premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Plenković je na društvenim mrežama je poručio:

‘‘Gospodin Skansi ostat će nam u trajnom sjećanju kao izniman sportaš i vrhunski trener koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog sporta i dao izniman doprinos razvoju i promociji hrvatske košarke‘‘.

U povodu smrti hrvatskog košarkaša i trenera, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je obitelji Skansi brzojav sućuti u kojem stoji:

“Poštovana obitelji,

s tugom i žaljenjem primio sam vijest o smrti proslavljenog hrvatskog košarkaša i trenera, gospodina Petra Skansija. Uime Hrvatskoga sabora te moje osobno, molim Vas primite izraze iskrene sućuti. Iza gospodina Skansija ostaje jedna od najuspješnijih košarkaških karijera u Hrvatskoj, prvo kao igrača, a potom i trenera.

Nebrojeni su naslovi i titule koje je osvajao, ali svima nama ostat će u trajnom sjećanju ponajviše po tome što je hrvatsku reprezentaciju kao trener odveo do finala i srebrne medalje u Barceloni 1992. godine na prvom povijesnom nastupu Hrvatske na ljetnim Olimpijskim igrama. Svom Splitu donio je i naslove prvaka u bivšoj državi, kao i prvaka Hrvatske 2003. godine u ulozi trenera. Odlikovan je Ordenom Danice Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor dodijelio mu je nagradu „Matija Ljubek“ za životno djelo, a dobitnik je, između ostalih, i Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za životno djelo 2020. godine.

Gospodin Skansi bio je vrhunski profesionalac i košarkaški autoritet na i izvan terena, a nakon košarkaške mirovine svoje bogato znanje i iskustvo nesebično je primijenio kao pomoćnik ministra za sport. Poštovana obitelji, u ovim teškim trenucima, još jednom upućujem izraze sućuti i suosjećanja.”