U NOVI ŽIVOT OD PONEDJELJKA: Idemo na kavu, može se na put, nema e-propusnica

U ponedjeljak, 11. svibnja počinje treća faza relaksacija mjera, a ministar Davor Božinović je objasnio je kako će nam životi izgledati.

Najavio je kako se “omogućuje okupljanje do 40 ljudi, umjesto dosadašnjih pet. Dopušta se rad trgovačkih centara, rad ugostiteljskih objekata, rad nacionalnih parkova i parkova prirode, održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno ili u manjim skupinama, s tim da će se 18. svibnja donijeti odluka za popuštanje mjera za organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenim prostorima i na otvorenom”.

Održavanje treninga svim sportašima, rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara omogućuje se 13. svibnja. Na bazene će se moći 18. svibnja.

Izvan snage stavlja se odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, takozvane e-propusnice.

Božinović je naglasio da ih u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije mogu opet reaktivirati, ili na razni države, ili gradova, odnosno županija, kao što je trenutno slučaj s Bračem.

“Ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, zatim međugradski prijevoz putnika u željezničkom prometu. I s tim u vezi otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet”, rekao je Božinović.

Božinović je dodao kako se ukidaju mnoge mjere te da ulazimo u novu fazu, u novo “normalno”. Pozvao je na odgovornost.

Stožer je dodatno pojasnio odluku o prelasku granice. Osobe koje ju prelaze neće morati u samoizolaciju, a zasad se ne razmišlja ni o uvođenju testiranja.

MOŽE VAS ZANIMATI:

OTVARAJU SE TRGOVAČKI CENTRI: Evo kako će se od ponedjeljka šopingirati- čitajte OVDJE.