U MVP IZNENAĐENI: Reagirali na slovensko blokiranje Hrvatske na putu u OECD

Podijelite članak

marija pejčinović burić

Nakon što su stigle vijesti iz Slovenije da planiraju blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj zbog nepoštivanja odluke Arbitražnog suda o granici, reagiralo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Vlada RH s osobitom pozornošću prate raspravu koja se vodi između 35 članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) tijekom rujna o.g. u Parizu o mogućem otvaranja vrata ove organizacije razvijenih država novim članicama te dinamici upućivanja pozivnica za članstvo. Među kandidatima za članstvo u OECD-u su tri europske i tri južnoameričke države. Stav Europske komisije prema daljnjem proširenju OECD-a je od 2007. godine nepromijenjen – zagovara se pristupanje svih država članica EU-a OECD-u.

Sami pristupni proces je dugotrajan i zahtjevan, postoje formalni kriteriji koje svaka država kandidat za članstvo treba ispuniti, na čemu naša Vlada intenzivno radi već niz godina, no presudna će biti politička volja država članica OECD-a za odluku o upućivanju pozivnice. Slovenija nas je dosad podržavala u našoj ambiciji pristupanja OECD-u te prenosila vlastita iskustva iz pristupnog procesa kroz niz konzultacija.

Vijest koju smo danas primili iz Bruxellesa o slovenskom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća; i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Europska komisija te države članice EU-a aktivno podržavaju. Hrvatska diplomacija će nastaviti kroz kontakte s Bruxellesom te svim državama članicama OECD-a zagovarati naše pristupanje OECD-u, što će omogućiti prijenos najboljih svjetskih iskustava i standarda u naše gospodarske, razvojne, obrazovne i brojne druge javne politike”, naveli su iz MVP-a, a prenosi Media servis.

Komentiraj