U HRVATSKOJ TEKU MED I MLIJEKO: Sve je baš “naj”, Plenković trlja ruke

Premijer na sjednici Vlade pun optimizma i dobrih vijesti – od potencijalno rekordne turističke sezone do broja nezaposlenih koji se bliži povijesnom minimumu. S druge strane, u građevinskom sektoru trenutno ne teku med i mlijeko pa je Vlada donijela odluku o pomoći u vidu indeksacije cijena.

Izvor: Media servis

Ovog prvog dana ljeta, u Hrvatskoj sve miriše na rekordnu turističku sezonu. ”Mi smo ostvarili od početka godine 4,7 milijuna dolazaka i 18,7 milijuna noćenja. To je za 146 posto više dolazaka i 141 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Na 94 posto smo noćenja u usporedbi s 2019. i na 84 posto dolazaka u odnosu na 2019.”.

Istaknuo je premijer Andrej Plenković, a optimizam i očekivanje dobrih rezultata izrazila je i resorna ministrica Nikolina Brnjac koja napominje značaj kvalitetnog i održivog turizma kako bi nam se gosti nagodinu, ako ne prije, vratili.

“Dakle, sama europska politika, zelene politike su upravo u tom smjeru i upravo zato krećemo s transformacijom našega turizma, održivog turizma na zelenu i digitalnu transfromaciju. Svakako što se tiče broja turista, nama je cilj da se oni ravnomjere rasporede tijekom cijele godine. To su upravo projekti koje ćemo financirati kako na kontinentu, tako i na obali.”

Zahvaljujući turizmu, rekordan bi uskoro mogao biti i broj nezaposlenih. Premijer se pohvalio da je na burzi rada trenutno manje od 104 tisuće građana.

“Što znači da ćemo za koji dan kako bude sve veći angažman u sezonskom zapošljavanju doći ispod sto tisuća nezaposlenih, što moram priznat ne znam kad smo imali te brojeve.”

Rekorde, ali one negativne, ruše cijene energenata, hrane, a i gradnje. Tako su se vladajući morali posvetiti i rješavanju rasta cijena građevinskog materijala i pratećih troškova. Stoga je donesena odluka o indeksaciji cijena koja će se, kako je objasnio ministar graditeljstva Ivan Paladina, moći primjenjivati i retroaktivno s obzirom da su cijene već rasle.

”Pojašnjava se procedura utvrđivanja razlika u cijeni radova na način da će u slučaju povećanje cijene radova za više od 10 postotaka, razliku preko 10 postotaka snositi javni naručitelj, dok povećanje cijene radova do 10 postotaka snose izvođači radova”.

Ta procedura od ključne je važnosti za stanovnike mjesta pogođenih potresima većina kojih i dalje čeka na izgradnju novih kuća. Stanovnicima Sisačko-moslavačke županije vjerojatno je slaba utjeha da do prosinca neće morati plaćati korištenje autoceste Zagreb-Sisak ili da će se do kraja godine i dalje moći besplatno voziti vlakom. Ono što im je važnije i što se u najmanju ruku očekuje od države jest da će im se otpisati računi za struju i grijanje za razdoblje od srpnja do prosinca. Ministar gospodarstva Davor Filipović o troškovima za struju i grijanje kaže:

“Ukupan procjenjeni trošak je osam milujna kuna, a sredstva će se osigurati preraspodjelom sredstva iz državnog proračuna.”

Dok jedni čekaju kraj ili, bolje rečeno, zahuktavanje obnove i da u ruke konačno dobiju ključeve svojih novih domova, drugi se boje propadanja svojih firmi zbog situacije s cijenama goriva. Podsjetimo, mali i srednji trgovci naftnih derivata vladajuće su pozvali u pomoć zbog odluke o fiksiranju cijena goriva koja njima znači konstantne gubitake jer derivate moraju prodavati po nižoj cijeni od one po kojoj ih kupuju. Ministar Filipović izvijestio je o sastanku s malim distributerima.

“Sastanak je bio konstruktivan. Dogovorili smo se da će ta komunikacija između Udruge malih trgovaca naftom i Ministarstva biti stalna i nastojat ćemo učinit najbolje. Dogovorili smo se da ćemo u sljedećim danima dostaviti niz podataka koje ćemo zajednički obraditi i nastojati pronaći najbolje rješenje kako bi svi u ovoj situaciji što manje osjetili ovaj udar.”