U HRVATSKE ŠUME S DOZVOLOM: Zna se i koliko gljiva, kestena, šipka… smijete ubrati

Počeo je lov na šumske plodove. Ali berači koji žele sakupiti nešto kestena, gljiva ili divljeg šipka trebaju biti na oprezu jer za branje im treba dozvola, a i postoje pravila koliko se čega smije iznijeti iz šume, jer recimo gljiva se smije ubrati najviše tri kilograma na dan.

Iz Hrvatskih šuma ističu da se za ulazak u šume i branje plodova jeseni kojima oni gospodare treba dozvola koja je besplatna i relativno ju je jednostavno pribaviti. Uz gljive, ostali šumski plodovi su kesteni, aromatično, jestivo i ljekovito bilje šumske bobice i slično.

Svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole putem web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma kako navode za RTL.

Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i vrijedi do 31. prosinca iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje.

Ilustracija: Pixabay.com

“Zakonom dostupne biljke su one koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Izrada dozvole potpuno je besplatna”, navode iz Hrvatskih šuma.

Za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu, dok se lista proizvoda koji se nalaze na dozvoli može nadopunjavati.

“Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail”, ističu iz Hrvatskih šuma kakva je procedura. Dozvola koja se primi na mail, mora se isprintati i nositi sa sobom.

Nadzemnih gljiva smije se ubrati do tri kilograma dnevno, kestena smijete skupiti do deset kilograma, a isto vrijedi i za druge plodove.

Smijete pobrati i dva kilograma češera, potom pet komada lukovica, gomolja ili korijena. Također smijete iz šume iznijeti i kilogram listova ili cvjetova, busen mahovine.

Ide uskoro i vrijeme Adventa pa je dobro znati da se smije sa sobom iz divljine ponijeti i pet kilograma crnogoričnih grana ili maksimalno tri grane. Humusa se smije uzeti pet kilograma dnevno.

Dozvolu možete pronaći OVDJE.