U HAZU ODRŽAN OKRUGLI STOL: “Zašto cijepljenje nema alternative?”

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

U organizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u palači HAZU održan je okrugli stol na temu – Zašto cijepljenje nema alternative?

Izvješće: Media servis

„Cijepljenje se smatra jednim od najvećih postignuća u medicini jer je pridonijelo povećanju ljudskog života, ali sada je došlo do njegova osporavanja“, kazao je predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić. Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica istaknuo je da samo stručnjaci mogu na pravi način protumačiti podatke koji se u javnosti šire u vezi cijepljenja, dok je prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kazala da cijepljenje u velikoj mjeri olakšava posao infektolozima.

Na okruglom stolu je zaključeno da su klinički učinkovita/zaštitna cjepiva jedan od najvećih izuma suvremene medicine te da se od svih grana moderne medicine vakcinologija se može smatrati jednom od onih koje su najviše doprinijele olakšanju ljudskih patnji te spektakularnom produženju života u zadnja dva stoljeća.

“Nažalost, unazad pet-šest godina uočen je pad cjepnih obuhvata za sva cijepljenja u dojenačkoj i predškolskoj dobi, što je zabrinjavajuće jer se na taj način povećava udio osjetljive djece i povećava rizik od izbijanja epidemija bolesti za koje smo smatrali da pripadaju prošlim vremenima. Padu cjepnih obuhvata prvenstveno doprinose dezinformacije o pojedinim cjepivima i cijepljenju kao medicinskom postupku, čime se zbunjuje roditelje djece koja se trebaju cijepiti.

Preuveličavaju se rizici od cijepljenja, pripisuju se cjepivima navodne posljedice za koje nema nikakva dokaza da su povezane s cijepljenjem i sustavno se javnost obasipa netočnim informacijama da su bolesti protiv kojih se cijepi posve bezazlene i da su cjepiva neučinkovita. Obaveza cijepljenja djece nije represivna mjera već javnozdravstvena mjera s ciljem podizanja razine zdravlja stanovništva a pogotovo zaštite djece od bolesti.

Zaštita zdravlja stanovništva nije politički i korporativni interes, već je interes stanovništva i interes je svakog pojedinog roditelja da zemlja u kojoj dijete živi bude slobodna od teških bolesti koje mogu ostaviti trajne posljedice i uzrokovati smrt djece. Jedini način za osposobiti osobe izložene dezinformacijama da im se odupru, jest podići razinu zdravstvene i znanstvene pismenosti stanovništva, kako bi bili u stanju razlikovati znanstveno utemeljene tvrdnje na kojima počiva današnja medicina od neutemeljenih tvrdnji ističe se u priopćenju HAZU-a, te se zaključuje kako su…

“Sva cjepiva u upotrebi evaluirana su od strane neovisnih regulatornih tijela.Sigurnost cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj nije upitna s obzirom na stroge kriterije za registraciju cjepiva i na to da se svaka serija cjepiva prije puštanja u promet kontrolira od strane neovisnog nacionalnog regulatornog tijela (u Hrvatskoj to je HALMED).”

Komentiraj