U EUROPI RAST SPOLNIH BOLESTI: Kako najefikasnije suzbiti opasno širenje?

U Europi raste broj oboljelih od gonoreje, klamidijske infekcije i sifilisa. Besplatna podjela prezervativa može pomoći, ali i seksualni odgoj postaje sve važniji – kao što to pokazuju primjeri iz Francuske i Njemačke.

Francuska daje prednost prevenciji: od 1. siječnja sve osobe mlađe od 26 godina mogu besplatno dobiti prezervative. A već od prošle godine djevojke mlađe od 25 godina imaju pravo na besplatno sredstvo za kontracepciju.

Predsjednik Emmanuel Macron je tu novu politiku nazvao „malom revolucijom prevencije” kako bi se zaustavilo širenje spolno prenosivih bolesti. Broj zaraza je porastao u cijeloj Europi, a u Francuskoj u godinama 2020. i 2021. čak za 30 posto.

Njemačka je po tom pitanju škrta. Žene moraju za sredstva za kontracepciju poput tableta ili spirale dobiti recept od liječnika i onda ih same platiti. Samo djevojke mlađe od 22 godine mogu plaćeni iznos dobiti nazad od svog zdravstvenog osiguranja, piše Deutsche Welle.

No ta sredstva mogu spriječiti samo začeće, ali ne i spolne bolesti – za razliku od prezervativa. U Njemačkoj se prezervative može kupiti u supermarketima – i platiti iz vlastitog džepa.

Više slučajeva u Španjolskoj i Francuskoj

U Europskoj uniji odnosno u Europskom gospodarskom prostoru (EGP) je proteklih godina porastao broj prijavljenih oboljenja od spolnih bolesti. To pokazuju podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Na primjer, broj slučajeva gonoreje ili tripera je od 2009. godine stalno rastao, da bi nakon 2019. ponovo počeo padati – vjerojatno zbog pandemije koronavirusa za vrijeme koje su ljudi manje kontaktirali, a bile su i slabije kontrole zdravlja. Većinu slučajeva su zabilježile Španjolska, Nizozemska i Francuska, u starosnoj skupini od 25 do 34 godine.

O klamidijskim infekcijama nema podataka za cijeli EU, ali broj potvrđenih slučajeva pokazuje znatni porast od ranih 90-ih godina prošlog stoljeća. I te brojke su stalno rasle sve do 2019. godine. Najčešće su pogođene osobe u dobi između 15 i 24 godine.

Još više zabrinjava sifilis. Osim iznenadnog pada 2019. godine, broj prijavljenih slučajeva je zadnjih godina znatno porastao.

Foto: Pixabay.com

Zašto su prezervativi nužni?

Prezervativi učinkovito sprječavaju širenje spolno prenosivih bolesti. Osobe zaražene gonorejom i klamidijom često na početku nemaju nikakve simptome. Te bolesti se lako liječe, ali mogu imati i ozbiljne zdravstvene posljedice. Primjerice, klamidija kod žena može uzrokovati neplodnost.

Daleko opasniji je sifilis. Ako se ta bolest ne dijagnosticira i ne liječi, ona može dovesti do oštećenja mozga, živčanog sustava, očiju i ušiju. Sve tri bolesti uzrokuju bakterije i zato se mogu uspješno liječiti antibioticima. Za sada nema cjepiva protiv tih oboljenja.

Mladi u Njemačkoj se očito znaju zaštititi – u svakom slučaju, velika većina njih u dobi između 14 i 17 godina koristi prezervative. To je pokazalo reprezentativno ispitivanje javnog mnijenja „Seksualnost mladih 2020.” koje je provela Savezna središnjica za zdravstveno prosvjećivanje (BZgA). To ispitivanje je zabilježilo pozitivan razvoj u usporedbi s istraživanjima provedenima pet godina ranije.

Studija je pokazala povezanost između obrazovanja ispitanika i vjerojatnosti da će izabrati nepouzdanu metodu zaštite od neželjene trudnoće ili da ju čak neće ni primijeniti. Inače, mladi su izjavili da su sve što znaju o seksualnosti naučili u razgovoru s roditeljima, u školi ili na internetu.

Seksualno obrazovanje mora biti bolje

No nisu svi roditelji u stanju objasniti djeci tu materiju, a neke internetske stranice su potpuno neprihvatljive za mlade korisnike. Zato i dalje važnu ulogu igra škola.

U 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća u njemačkim je školama uveden seksualni odgoj, većinom u sklopu predmeta biologije. No učenice i učenici na nastavi rijetko nauče nešto o spolnim bolestima. Prema jednoj studiji, većina nastavnih planova u Njemačkoj ne predviđa informiranje o klamidijskoj infekciji.

U Francuskoj su već 20 godina učenice i učenici srednje škole obvezni apsolvirati tri tečaja seksualnog odgoja. No dnevni list Le Monde prenosi rezultate jednog ispitivanja prema kojem ti tečajevi nisu dostupni u svim školama, a i ondje gdje su ponuđeni, postoje velike razlike u sadržaju, ovisno o školi i regiji.

Kada je predsjednik Macron najavio besplatno dobivanje prezervativa, on je također priznao da u Francuskoj postoje nedostaci što se tiče nastave seksualnog odgoja i obrazovanja nastavnika. Francuski ministar zdravstva Pap Ndiaye je naglasio da će seksualni odgoj dovesti do smanjenja broja maloljetničkih trudnoća i zaraza spolnim bolestima. Zato je taj odgoj, kako je rekao, „obveza javnog zdravstva”.