U EU SE DOGOVORILI: Ovo je deveti paket sankcija protiv Rusije

Države članice EU-a postigle su u dogovor o devetom paketu sankcija protiv Rusije.

Dogovor su postigli veleposlanici država članica, koji zasjedaju istodobno dok traje sastanak na vrhu čelnika EU-a. Postignuti dogovor bit će formalno usvojen kroz pisanu proceduru. Vlade država članica trebaju potvrditi dogovor do danas u podne. Isti dan odluka će biti objavljena u Služenom listu Europske unije.

Za donošenje sankcija potrebna je suglasnost svih država članica. Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Uvedene su sankcije protiv još tri ruske banke te puna zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao Putinov bankomat.

Dodatno je ograničen izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.

Zabranjuje se izvoz svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.