U 15 GRADOVA HRVATSKE: Akcija ‘Sigurnost žena je odgovornost države‘

U 15 gradova diljem Hrvatske sutra se u jutarnjim i poslijepodnevnim satima održava javna akcija ‘Sigurnost žena je odgovornost države’.

Izvor: Media servis

Organiziraju ju ženske organizacije i inicijative koje poručuju da će uskoro biti pet godina da je Istambulska konvencija stupila na snagu, a da država nije poduzela ništa kako bi se osigurala njena dosljedna primjena.

Više je o cilju akcije za Media servis rekla Sanja Juras iz Ženske mreže Hrvatska:

“Mi ovom akcijom ispraćamo brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubojstvo pokazalo je nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda, ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zbog zakazivanja sustava zaštite koje obavezno prethodi ubojstvu.”

Organizacije traže da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida, definira femicid kao zasebno kazneno djelo u Kaznenom zakonu, donese zakon koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu te donese Nacionalnu strategiju koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

Akcija će se održati u 10 sati u Malom Lošinju, Vukovaru i Križevcima, u 10:30 u Korenici, u 11 sati u Zagrebu i Karlovcu, u 13 sati u Pakracu te u 16 sati u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Bjelovaru, Šibeniku, Virovitici i Belom Manastiru.