U 10 MJESECI SVE BITNO SKUPLJE: Rekorderi – crveni luk 76 i mrkva 71 posto!

Istraživanje koje Državni zavod za statistiku provodi zbog uvođenja eura pokazuje da je u deset mjeseci praćenja cijena košarica proizvoda koji se najčešće kupuju u Hrvatskoj skuplja 39 eura.

Vrijednost košarice proizvoda u Hrvatskoj koji se najčešće kupuju, a koja se sastoji od 103 proizvoda (78 roba i 25 usluga), u manje od godinu dana skuplja je 39 eura, iliti gotovo 300 kuna.

Pokazuju to statističko istraživanje “Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i eurima u Hrvatskoj”, a koje zbog uvođenja eura svaki mjesec objavljuje Državni zavod za statistiku. Kao referentne cijene istraživanje uzima prosječne cijene iz rujna 2022., a od tada do srpnja ove godine vrijednost košarice porasla je s 944,77 eura na 983,91 eura, odnosno 4%.

U tih deset mjeseci, primjerice, bijeli je kruh, u prosjeku, poskupio gotovo 12%, s 1,27 na 1,42 eura, pokazuju podaci DZS-a, piše Poslovni.

Svinjeći je but također poskupio 12%. Kilogram ovog mesa skočio je s 5,85 eura na 6,56 eura, dok je cijena piletine ostala ista, 3,26 eura po kilogramu.

Mliječni proizvodi ne bilježe veliki skok cijena. Dapače, litra je svježeg mlijeka jeftinija za cent i u prosjeku će ga građani platiti 1,30 eura, dok je trajno mlijeko od rujna prošle godine do srpnja ove godine poskupilo 2%, na 1,01 euro po litri.

No zato su jaja, paket od deset komada, u deset mjeseci poskupjela čak 22%, na 2,84 eura.

Suncokretovo je ulje, s druge strane, pojeftinila i to čak 27%, pa su ga potrošači u srpnju u prosjeku plaćali 1,53 eura po litri. Pojeftinio je i maslac, za dva centa.

Zanimljivo, većina povrća bilježi veliki skok cijena. Crveni je luk tako u srpnju bio skuplji čak 76% u odnosu na rujan 2022. te su u prosjeku potrošači za njega morali izdvojiti 1,41 euro za kilogram. Cijena mrkva otišla je gore 71%, a rajčice i paprike 12, odnosno 11%. Pojeftinile su jedino tikvice i brokula.

Što se napitaka tiče i u toj je kategoriji sve skuplje nego prije 10 mjeseci – kava 5%, čaj 8%, a negazirana, prirodna voda 9%.

Što se promatranih usluga tiče, od šišanja, pedikera, teretana, ulaznica za kino i kazalište, baš je sve, osim naknada za vođenje tekućeg računa, poskupjelo. Cijena naknada za vođenje računa, naime, ostala je ista.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!