TUŠKAN IZ SINDIKATA UČITELJA: Stanje u školstvu je kaotično – virus se rapidno širi

Epidemiološka situacija i dalje nije dobra. U našoj je zemlji jučer zabilježen 10 701 slučaj zaraze koronavirusom, a bitku s COVID-om izgubilo je još 36 osoba. I dok je ministar zdravstva Vili Beroš zadovoljan malim padom broja hospitaliziranih od COVID-a, stanje je alarmantno u školstvu budući da se bilježi dramatičan rast broja zaraženih među školarcima i profesorima.

Izvor: Media servis

Na probleme u školstvu za Media servis osvrnula se Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja. “Doista je kaotično na terenu s obzirom na rapidno širenje virusa. Radi se doista paralelno i online i uživo, onima koji ne mogu niti na jedan niti na drugi način šalju im se materijali. Doista je kaotično. Takav način rada još uvijek nije uređen. U nekim školama se ide u samoizolaciju već kada je jedan učenik zaražen, negdje kada je njih 50 posto. Doista vrlo različita situacija, a sve je to problem jer nema jedinstvenih pravila.”

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs ranije je ovoga tjedna rekao kako škole ostaju otvorene. No, Tuškan upozorava kako stanje na terenu i nije tako bajno.

“Škole doista u velikom broju prelaze online samo što se to ne događa u isto vrijeme pa to nije vidljivo. Naravno da je škola uživo nezamjenjiva, ali se kod nas mažu oči informacijama da su škole otvorene. I roditelji i zaposlenici vide da ih sve više, bez obzira na javan govor da se to neće dogoditi, a to se upravo događa.”

Problemima u školstvu, tvrdi Tuškan, tu nije kraj. Pomoćno-tehničkog osoblja sve je manje, upozorava za Media servis Tuškan.

“Oni padaju s nogu. Osobito kada se trebaju raditi dodatne mjere, dodatna provjetravanja, dodatna čišćenja, dodatne dezinfekcije. Gotovo svaka druga škola ima nedostatak spremačica. Po tom pitanju nije ništa napravljeno. Također, veliki je problem i što se, kod onih koji se testiraju, trošak testiranja ne refundira redovito. Ono što je jako velik problem je i to što će doista u školama biti jako teško naći zamjene.”

Scenarij koji je do nedavno bio pripisan samo zdravstvu, sada se, kaže Tuškan, odvija i u školstvu.

“Nema zamjena, dosta je učenika u samoizolaciji, dosta je nastavnika u samoizolaciji i pomoćno-tehničkog osoblja. U ovome trenutku resorno ministarstvo i Vlada nisu napravili ništa da se zaštite oni najugroženiji.”