TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN: “Želim da gospodarska razmjena između naših zemalja dostigne milijardu dolara”

kolinda, erdogan

Recep Tayyip Erdoğan, turski predsjednik, doputovao je u utorak u 15 sati iz Bakua u Zagreb. U njegovoj pratnji su šestorica ministara, stotinjak članova osiguranja i protokola i više od sto turskih gospodarstvenika.

Sigurnost je bila na najvišem nivou, a u osiguranje predsjedničke kolone sudjelovali su i pripadnici turskog osiguranja.

Samo iz ureda predsjednika Erdoğana u Zagreb je doputovalo pedeset ljudi, a u tri zrakoplova došli su i brojni pripadnici ostalih pratećih službi. Više od dvadeset vozila brzo se kretalo gradom, a iznad kolone letio je policijski helikopter.

Točno u 17 sati turski predsjednik i njegova supruga došli su na Pantovčak. Dočekali su ih Kolinda Grabar-Kitarović i njen suprug Jakov Kitarović. Svečanom dočeku nazočili su između ostalih i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, šef diplomacije Miro Kovač, ministar kulture Zlatko Hasanbegović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

”Pozdrav vojnici”, rekao je na hrvatskom jeziku predsjednik Erdoğan, nakon obilaska počasne garde i intoniranja turske i hrvatske himne.

Najprije su kratko razgovarali predsjednica Grabar-Kitarović u pratnji supruga i predsjednik Erdoğan u pratnji supruge, a nakon toga je slijedio službeni dio i susret dva izaslanstva.

Dvoje državnika održalo je potom press konferenciju.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je predsjednik Erdogan stigao s velikim izaslanstvom od više od stotinu poduzetnika. Fokus razgovora bio je upravo na bilateralnoj suradnji i investicijama u Hrvatsku, suradnji u energetici, prometu i ostalim područjima, rekla je predsjednica.
Naglasila je kako podržava tursko približavanje EU, te kako je Turska naš partner iz NATO saveza. Nada se i uspješnoj trilateralnoj suradnji između Hrvatske, Turske i BiH.

Tema je bila i migrantska kriza. Predsjednica se nada daljnjoj još snažnijoj suradnji vezanoj kako za humanitarni aspekt krize, tako i onaj sigurnosni te suradnji na razmjeni informacija vezanih uz eventualnu terorističku prijetnju.

“Stotinu godina islama u Hrvatskoj važna je sastavnica ovog posjeta”, naglasila je predsjednica na kraju.

Predsjednik Erdogan je napomenuo da je već bio u Hrvatskoj u svojstvu premijera, no koliko vidi, u posljednih se deset godina mnogo toga promijenilo.

Rekao je da želi da gospodarska razmjena između zemalja dostigne milijardu dolara i naglasio da mogućnosti suradnje nisu ni izdaleka iscrpljene. Spomeuo je i značaj prometne suradnje, pogotovo kad su u pitanju hrvatske luke. Stiglo je mnogo turskih poduzetnika, rekao je, a posebno se razgovaralo o prirodnom plinu i plinovodima.

Predsjednik Erdogan naglasio je važnost trilateralne suradnje Hrvatske, Turske i BiH, koja je važna i za stabilnost na Balkanu. Također, razgovaralo se o pitanju terorizma, a predsjednica je pohvalila sve što Turska čini po tom pitanju.

U sutrašnjem je programu gospodarski forum te druga događanja vezana uz sto godina islamske zajednice radi čega se predsjednik Erdogan posebno zahvaljuje na pozivu da posjeti Hrvatsku.

“Ima li konkretnih naznaka što se može očekivati od sutrašnjeg gospodarskog foruma? Koje su to konkretne stvari te kako Hrvataka može pomoći Turskoj u procesu europske integracije?” upitao je novinar HRT-a.

Predsjednica je odgovorila: ‘Zalagat ćemo se za ukidanje viza za Turske građane, ali i za hrvatske građane koji posjećuju Tursku.’

U svezi s turskom integracijom u Europsku uniju, predsjednica je rekla da iako sustavi dvaju zemalja nisu isti, hrvatsko iskustvo svakako će pomoći.

Od posebno važnih gospodarskih područja naglasila je energetiku, poljoprivredu, pogotovo izvoz goveda, zatim izgradnju infrastrukture (Končar već posluje s Turskom), zatim područje turizma i turskih ulaganja u turizam te potrebu razmjene turista.

Predsjednica je i naglasila važnost uvođenja zrakoplovne linije Istanbul-Dubrovnik, barem u ljetnim mjesecima. Tu je i vojno obrambena suradnja jer Hrvatska ima sjajnu opremu, ali i suradnja u pogledu obuke i slično, navela je predsjednica.

Uslijedilo je pitanje novinara turske televizije: “Prvo pitanje vezano je uz građenje novog (turskog) ustava te ugrađivanje dijela o sekularizmu, a drugo je pitanje kakvo je vaše očekivanje od europskih zemalja vezano uz sirijske izbjeglice?”

Predsjednik Erdogan je rekao: “Još kao premijer imao sam isto mišljenje kao i danas. Pri osnivanju naše stranke, držali smo se jasnih principa i stavova: država ima ulogu da se prema svim vjerama odnosi na isti način. Kad smo osnivali našu stranku, analizirali smo sekularne sisteme i neke smo dijelove unijeli u naš sistem. No, rasprave koje se vode na tu temu su samo skretanje s pravih tema. Što se tiče izbjeglica nismo, niti ćemo ikad zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama. To je prije svega naša humana dužnost. No, Turskoj je u tome potrebno više pomoći i europske zemlje bi Turskoj trebale pružiti više raznovrsnijih oblika potpore”, rekao je Erdogan.