TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN: Turska poštuje i jamči cjelovitost BiH s dva entiteta

Podijelite članak

VIDEO: ERDOGAN O PUČISTIMA - "Da sam ostao još 10 do 15 minuta, ubili bi me ili oteli"

Turski predsjednik Erdogan tijekom posjete Sarajevu naglasio je kako Turska poštuje i jamči cjelovitost BiH s njena dva entiteta. Pitanje izmjene Izbornog zakona BiH nazvao je unutarnjim pitanjem, a potom se obratio svojim pristalicama iz Europe na velikom skupu u organizaciji Unije tursko-europskih demokrata.

Izvješće: Media servis

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan tokom radnog posjeta Sarajevu susreo se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Naglasili su izuzetno dobre političke i ekonomske odnose dviju država, ali i potrebu još veće suradnje na planu investiranja, prije svega u infrastrukturne projekte.

“Prošle godine trgovinska razmjena između naše dvije države se popela skoro na 800 milijuna američkih dolara što je duplo više u odnosu na stanje prije četiri godine.Nadam se da će novi sporazum o slobodnoj trgovini koji trebamo uskoro potpisati dodatno pojačati ovu suradnju. Najznačajniji projekt koji smo danas razgovarali s turskom stranom je izgradnja ovog prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bjeljine, a onda se vraća preko Požege i Višegrada u Bosnu i Hercegovinu. Fisibility studija koju je odradila turska strana nije odveć optimistična kada je u pitanju taj južni krak, nema dovoljno frekvencije preko Goražda pa ćemo morati da idemo na nešto jeftiniju varijantu brze ceste”, rekao je Izetbegović.

Osim o privatnoj suradnji dvije delegacije razgovarale su i o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te se dotakli pitanja predstojećih izbora i izmjene izbornog zakonodavstva.”Pitanje izmjene izbornog zakona koje zauzima važno mjesto na dnevnom redu u ovom predizbornom periodu je unutrašnje pitanje ove zemlje i vjerujemo da će pitanje riješiti razumom, dijalogom i međusobnim razumijevanjem”, izjavio je Erdogan.

Posjet Sarajevu turski predsjednik iskoristio je i da se pred prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore u Turskoj obrati svojim pristalicama iz zemalja zapadne Europe kojih se nekoliko tisuća okupilo na 6.Kongresu Unije tursko-europskih demokrata u dvorani Zetra.

Na novinarsko pitanje plaši li se mogućeg atentata o kojem saznanja imaju turske obavještajne službe, Erdogan je odgovorio.”Kao što znate, na hiljade ljudi koji dolaze iz različitih europskih država, ako oni ne vide onog lidera kojeg žele da vide, ako se s njim ne susretnu, to ne bi bilo dobro za mene. Kada smo krenuli novom putu mi smo rekli da ćemo ići bez ikakvog stajanja, isto kao one noći 15. srpnja”, istaknuo je turski predsjednik.

Tijekom dana turskom predsjedniku bit će uručen počasni doktorat Internacionalnog Sveučilišta Sarajevo.

Komentiraj